野原廣志究竟點養得起成頭家

503 回覆
1250 Like 55 Dislike
關咩事 美冴一早買左保險 重起間屋一蚊都唔洗出咁濟
有套劇場版, 廣志老咗變咗光頭
唔會啦
美冴係慳廣志和小新
睇返兩樣嘢
1 佢哋層樓係春日部
撇除臼井老師成長於春日部的因素。
就算以依家的標準,春日部都係首都圈連續建築物圈內的最邊緣 (過了位於春日部市內的東武動物公園站後你就會開始見到農田,接著的久喜和栗橋都有明顯的市界綠化區)。當時快速出市區的電車的起點站就是東武動物公園站(現在則在南栗橋和久喜)。證明當時廣志其實只能勉強買到首都圈「最邊陲」的樓。
(雖然事實上10%東京通勤圈的話是可以遠至福島的郡山磐城,群馬的前橋伊勢崎,山梨的甲府,以及靜岡的沼津三島)

2 廣志攞嘅人工係稅後
其實所謂「供三代」算係有點誇張 (雖然的確是要供40年左右...即係供到退休)。而且日本銀行批按揭是要考慮到還款能力,超長還款期,再計算比現在香港平一大截的樓價,估計最多其實只是用十萬日圓左右。
而且你睇見美冴平時買餸有幾慳家(雖然最後都變成了其他奢侈品...)所以20萬其實勉強足夠一家四口。
(何況我們不知道他們實際床下底和實家收埋幾多)

-- 《蠟筆小新:呼風喚雨!光榮燒肉之路》
靠賣美冴佢養家 美冴開工果陣會化妝set頭

利申: 係同人本見過
無錯,以前他們一家三口租公寓住,待小新大dd才買現在住的獨立屋
佢做業務,即係大把佣金
有折
仲有3年
大佬阿,
94年食碗麵都未洗十蚊
果個叫新子
松板老師
我記得響公寓有個鄰居係黑人王子黎,成日俾鑽石俾小新,但佢阿媽當係玩具黎
但佢地d價格係停留係90年代,無記錯佢月入30萬果集係舊蠟筆小新黎
衝一次出嚟都仲唔夠
唔係話佢正廢柴咩
小新學習能力超強 啲嘢學得快 勁過成年人啦
漫畫無講過廣志名校畢業,只係話佢係中小企做課長(即係經理??)
另外佢地去旅行十次十次都係抽獎中,除非溫泉旅行。
屋企食好嘢例如蟹啊松茸啊之類通常係啲親朋戚友/隔離鄰居送嘅
講野用下腦啦 94 年雲吞麵幾錢碗呀鳩up
小丸子屋企仲勁啦
一個男人養一個老婆,兩個女,兩個廢老
第一點已經錯,佢地唔係住東京
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞