野原廣志究竟點養得起成頭家

503 回覆
1250 Like 55 Dislike
日本老人家有年金,小丸子入面都好多次提到佢阿爺拎年金買嘢,而且小丸子係作者自傳佢1965年出世,小丸子三年級即係9歲左右1974年,嗰個年代日本一個男人養一個老婆兩個仔女好普遍,主要係又冇課外活動又冇補習班,其實養家都只係一堆人嘅飯錢啫。
年代唔同?
野原太太係點數達人黎架,好多時都係點數換番黎架
火燭燒左間屋,美冴慳到仲有買保險
賣魚
仲有個仔嘅學費、書薄費、校巴錢
啊女d奶粉尿片
好笑
其實係當年嘅潮流黎
屌你老味20年前食串燒同依家食串燒都唔同一個㗎啦
94年就出咗iPhone

結論:太過認真討論都係冇乜意思
https://doraemon.fandom.com/zh/wiki/%E5%A4%A7%E9%9B%84%E5%AE%B6?variant=zh-hk

有趣的是該房子實際上並非野比家祖產而是租賃[2](參見〈無人島製造法〉(原著首次提及)、〈寬廣的日本〉,裏頭皆提及「租金上漲」,而〈到德國買城堡〉則提到「繼續過租屋生活」,此外還有「尋覓新屋」、「能有自宅」、「土地昂貴與匱乏」),但由於居住史至少可確切追溯到大雄曾祖父野比吉兒時(1910年)(〈彗星的尾巴〉),甚至在父親野比大助幼年與自己出生時左右進行過多次改建,導致數十年來絕大多數讀者與觀眾對此處產生錯覺。

原著設定係咁我都冇辦法
我記得有一集, 風間講過佢老豆公司係二流公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞