[Switch/PS4/STEAM]《超級機械人大戰30》2021年10月28發售(15) 好多人唔睇參戰列表

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
機戰唔行簡單線性劇情,已經係學緊xcom2

但係機戰其中一個特點係“畫面表現”,要學xcom2,要減好多野先得
淨係講戰鬥系統
xcom講緊玩地型係喺戰場take cover
識飛又打宇宙戰嘅機械人點做呢樣嘢
好似以前有咁既機戰,半即時,一場派五六部機,機體唔係2頭/3頭身
sc系列
其實早期仲有d室內關
而家都已經無哂
MX打要塞果D關?
逃走關,守陣地關都無埋
我都唔明,應該唔係太難design姐
點解要變到而家咁永遠係兩wave收工
xcom2 有室內關啊,我記得買天選者dlc,攻個基地既時候,第一次“突然”出個天選者,比人打到不要不要。

xcom仲有個“奇美拉”,半實驗性質遊戲,好好玩,我估midnight suns就係正式版
最近走特定路線嘅關應該係K?
破界好似有室內關限定出擊機體size,但嗰關好似冇特定路線要行
呢d關我唔覺有咩特別其實
室內關配sc系列玩法又限時限size咪好玩
有d印象
果關幾乎冇得用超級系好多都太大份
一講依D關,最有記憶都係ALPHA1
護送GUNBUSTER果關,要用戰機打
守地形又係sc個種玩法會難度高
因為ai係智障既
破界果關應該係主線,4x幾關,講裝甲騎兵,仲要分兩part,第一部分係激勵哥回憶,第二部分就係樓上講攻入敵人基地
你講緊特定範圍唔比敵人走入嚟嗰d?
我講緊呢隻,例如J尾2嗰關
如果係講激勵哥那關回憶唔算啦

以前有玩過下新機戰同睇攻略,對佢d關卡都幾深印象
最特別應該係真ending頭兩關機體唔可以重覆出
第三關只能揀那堆機體出
BX好似無防衛,最近好似係UX
不過那關大家只會記得蘭花殺手
狂気の力 出srx 最後可以霸多兩個位
宇宙線最尾修羅隊裝炸彈果關細個睇唔明日文
打爆哂全部敵人都未過到關就棄咗
大個學完日文拎番出嚟玩先知開頭隼人講過
原來要4部機企特定格仔先引爆到
有d印象個關要打シャア
天使たちの昇天
順便拎埋希羅
From K島

1. 有新人玩家想要指導或建議,寺田或許考慮拍新手教學影片

2. 上周生放送提了沒獨角獸鋼彈,但有網民認為DLC會有。寺田表示DLC也沒有獨角獸,他只能說原因是因為他不知道NT的時間(UC0097)獨角獸經歷甚麼、是甚麼樣狀態

3. 關於對PV2失望的網民,寺田表示平時都是只做2個PV就好,這次被突然告知要做3個PV,這休無可奈何(埋怨Mode)
至於用孔巴特拉V做結尾的原因是超級機器人大戰,自然想用超級機器人做結尾。
現時正為PV3做準備,請玩家期待

4. DLC暫時未能公布,但如果是過去機戰作品中出現過的機體都會用新戰鬥動畫。在寺田角度來看DLC的作品都是「標準風格」機人作品,而非手遊中登場那些通常不會登陸機戰的作品(即是蠟筆小新、吃豆人那些),路線上盡量不走期間限定參戰那種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞