2021年秋季日劇討論(1)

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
x光室
最近睇左99.9%同刑事弓神
想睇同類型既 睇strawberry night/上鎖的房間/靈異限界 睇邊套先好 仲有冇咩好介紹
上季流程都係咁架
哩套係哩度好多人見到就憎既格局

但係日本人鐘意睇完爽完就算
所以兩季收視都唔錯
本來NETFLIX有,結果有個台阻頭阻勢...

「日本沈没」を世界配信 TBSとNetflixの強力タッグ第1弾 約30言語に字幕翻訳予定
dailymotion
第3弾となるのは、宮藤官九郎と大石静が脚本を共同執筆する新作ドラマ「離婚しようよ」。「池袋ウエストゲートパーク」「木更津キャッツアイ」などを手掛けた磯山晶氏がプロデュースし、2023年に全世界同時独占配信する予定だ。
靈異限界 crisis都係同一個編劇 幾接近弓神個類型既差佬劇
金城一紀 + 小栗旬 = 信心保證
廢老台做獨家?
我見台灣kktv同netflix都有,香港netflix會唔會有機
週末開始追先
最近開始睇日劇睇上癮
暫時預告未睇到有,cctvb 要過日半先有得睇,Netflix 係 tbs 播完3個鐘就有得睇
Border?睇過兩次都係第2,3集就棄左,覺得節奏太慢
好似ok喎 綾野剛都係岩做返依啲型格角色 或者404果種鳩得黎認真果種 唔好再做白馬王子啦
見到福士蒼汰我有d驚會因為佢劇屎而睇到出戲
有綾野帶住佢 我諗應該ok 有時演技呢家野好睇同邊個對戲 好似金盞菊咁 叫個做開惡女嘅人做鄰家女孩實出事啦
上次主演嘅diver都ok今次應該都ok掛
產科醫鴻鳥都幾好
同埋佢唔係主演...內心戲有限...都應該係企出黎型兩下...或者係IT 高手

富士算係比較識用福士既電視台

Btw 你地知唔知原來會有千葉雄大?
但佢係trailer得名無樣

希望係真
TBS轉死性
本身冇諗住追,不過既然Netflix有得睇咁方便都係開嚟睇
唔敢期待香港netflix真係有
因為cctvb super已經預告左呢套會上架
而我估cctvb一直買咗tbs劇既香港獨播權
呢啲冇合約睇真係冇得估
不過之前又有逃恥CCTVB下完架即上HMVOD先例,真係唔知佢哋點deal
有樣 出左一秒 似it d人
上鎖的房間個人認為似99.9%多啲,怪人男主角用特別技能破案,節奏明快一集一案,有啲插科打諢位,重點係有戶田
Strawberry Night感覺上正經嚴肅好多,主角背景沉重 ,每集睇佢哋發散人手腳踏實地周圍搵綫索查案,睇完對角色感情幾深下
以上兩套都好睇,你睇下你而家咩心情自己揀其他冇睇唔知
推薦嘅話就《流星之絆》
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞