有冇人覺得周杰倫真係死好命

329 回覆
150 Like 1135 Dislike
因為鳩作youtube都過億點擊告白氣球呢d口水歌先係大家鐘意 唔講舊果d以父之名呀夜曲 土耳其冰淇淋都唔多人吹奏啦
當年好興唱K,大部份主流歌手嘅歌(不論中港台),都總會有人唱得好聽,甚至好聽過原唱。唯獨周杰倫,因為佢嘅風格係獨樹一幟,真係無見過人唱到佢隻feel
周基本所有音樂風格都玩晒

音樂上無人可以追近佢
歌詞內容變化上近幾年黃明志涉獵內容絕對多過佢
當然佢算係完全冇偶像包袱,鍾意寫乜就寫乜
你都on撚9 你有幾可唱k個陣可以見到演唱作曲填詞係同一個人?姐撚就做到啦 佢咁有才華都叫死好命 咁其他歌手都可以收皮了
唔知點解用親中樂做流行曲/電視劇主題曲幾乎都好好聽
D chord progression 係咁重用
開演唱會又唔係唱歌表演/老作歌詞
好心就咪開
淘寶開直播比人打賞算 la
一講閪鏡D傻閪鏡粉又嬲嬲豬但又駁唔到個下好好笑
谷撚住谷撚住比負評
細個係
但係去到大概2012年屋企連電視signal都冇
我淨係睇truTV peacock Netflix已經冇時間
好彩你呢條係問題
如果唔係我以為你弱智
剛出道嘅歌
陶喆既仲正
巴打啱
我講漏左呢一個重要因素
我識十個有九個都係話因為心靈空虛冇嘢做所以是但揾啲娛樂
而一個社會低文化心靈脆弱加目光短淺嘅人係佔多數
宜家最速食嘅文化咪就係呢堆可以羊群效應同無須任何音樂藝術修養就可以圍爐嘅低級娛樂
你叫個班臭粉英文都唔識多隻 方文山啲詞又話唔明講乜 可以追乜高小小水平嘅星?
我係話大部分傻閪死全家鏡粉 唔係全部
有啲可以係高收入高文化不過係心靈空虛
見到班後生仔又臭閪就俾情慾搞到出曬水
等如男人見到幾傻閪嘅女都可能因為鳩痕想屌一樣
啦啦隊效應再加羊群效應最佳例子
就好似係一間學校 永遠後生嘅老師只要正常樣就會受歡迎
師兄識嘢
當年一首飛機場的10:30真係震撼
跟住成隻碟創作一流
完全超班
我認為係華語樂壇最好嘅一隻碟
一係就上面條傻鳩咁
問”有撚用咩?”
上網討論係冇撚用㗎喇
你快撚啲去拎本書出嚟讀啦咁
我到依家都有聽姐撚Ð舊歌
以前loop到比housemate鬧
陶喆高峰期短可能係
但佢一野就標到頂
仲要高人一大截
193去咪一樣會播佢D歌
單丸
去過一次
JJ 講唱功佢贏撚晒
但講到作曲同周杰倫仲差好遠
半島鐵盒同可愛女人兩首係最好聽
講R&B
當年好鐘意Toni Braxton 既Spanish guitar 同 Un-Break My Heart
跟住佢又有首差唔多style嘅Melody
呢三首好撚正
但Melody喺創作上退反傳統嘅
鍾唔鍾意係一回事
但無可否認創作上佢係有一手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞