黃秋生主演堅尼地道殺人事件 香港首部全民募資電影

1001 回覆
2028 Like 37 Dislike
幫推
push
Push
你係咪多咗個零
衝出黎型啲
追晒post發現大家有幾點唔太清楚,不如等我解釋下:

1)你支持呢個project嘅錢只會喺集資成功才收取,不成功的話會全數退回。

2)眾籌成功後電影完成品會於網上串流平台播出,如果你依家比咗錢買咗online streaming 門票,咁電影拍完後你就可以用返呢張門票去睇電影,唔洗額外再比錢睇。

3)見有人話眾籌set 1000萬set 得太高。
籌一千萬嘅原因係因為要整個串流平台,買流量等都需要大量專業人仕幫忙;仲有海報tee shirt figure 等等嘅禮品製作成本、存倉及人手寄出都涉及大量成本,如果剛剛籌到1000萬的話咁呢啲成本已經佔左40-50%成本,即係話拍電影嘅資金有約500萬。而《幻愛》呢種愛情片一男一女做主角嘅電影成本係600萬,所以就算有500零萬拍電影都好有可能要部份工作人員搭膊頭去成就呢件事。

4)點解眾籌?因為想試野。尤其依家咁嘅時勢更加要另覓出路。

5)如果我眾籌咗,假設你套戲大賺,我會唔會有錢分?
唔會。因為香港法例係唔比眾籌賣股份,如果唔係證監會上門拉人,所以我喺導演的話講嘅「等觀眾做投資者」嘅投資回報唔係金錢而係電影嘅記念品同網上睇電影嘅機會,如有令大家誤會僅此致歉。

另外見到有個post嘈緊點解要課金支持,其實你睇完片之後如果喜歡可以支持,不喜歡就當免費睇咗一條十零分鐘嘅片,支持與否風儉由人,無需動氣。

最後麻煩如果開post位巴打見到呢個post就pin啦,謝謝!
有冇隔離post條link?
喺連登睇到黃秋生募資拍電影個post真係笑撚死
https://lih.kg/2702725
pi
已課
有意思,已課
已課
唔睇好套戲,但課咗個高級門徒支持下
推啊屌!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞