韓國生活(97)

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
其實都係好無聊 睇hk在韓/台灣youtuber冇咩特別對佢地介紹既野有興趣
有時有啲過關/抵韓流程就會睇下 不過啲政策都變動得好快
反而想問下大家
如果我8月確過診 再做PCR出現陽性嘅話我點樣出境返香港
聽講Pcr靈敏度好高所以係香港3個月內我都唔洗去強檢 有冇人解答到
你有無證明書 有嘅話試下打過去同佢講個情況 再email佢
再唔係你喺香港試下撩 如果無嘢嘅話就唔洗煩
中咗佢都唔會要你再入去隔離
因為好多公司都要pcr +ve先俾人番工
所以好多人撩到陰為止
有無人飛索入去
好似好正
唔敢喺香港再撩啊 一陣真係飛唔到
我驚佢唔比我上機咋
同樣煩惱不過我係驚去到韓國要隔離 咁樣好麻煩又蝕
仲要韓國個個都話pcr隊到好入唔知會唔會再準啲
我已經買左機票
驚返唔到黎返工
好似見過人飛索入去 不過果陣同屋企人去又覺得貴 唔玩啦
我都想聽下飛入去係點
要番工真係好難搞
姐係你已經係韓國?你係韓國中過定點?
唔係呀,我係喺香港中9月頭好返

黎緊10月尾買左機票飛過去,驚做完PC R之後會陽性然後返唔到香港

因為我而家喺香港都唔需要再做PC R,因為政府話係會照check到陽性
我早過你 到時再話你知入境係+ve係點都仲得
印象中政府有冇文件話你中過好番?因為我就好似冇收到

不過而家回程係唔駛pcr 係用rat就得 應該唔會番唔到hk
我叫左在韓朋友聽日幫我打去韓國當地部門問下
但返到黎 好似1 4 6 9日都要做PCR

你中嗰陣有冇報上政府?suppose你要登記康復碼嘅,咁嗰個應該就係你嘅康復證明
問完可唔可以話埋比我知

我以為番到黎係keep住做rat就得
啱啱睇番係要第2 4 6日做pcr 第1-7日都要做rat
咁如果番到香港 你就算做pcr係陽性
有recovery record應該都冇問題啦 應該唔會番唔到工?

有報呀 係咪上佢個system login有個康復碼果頁「文件」出國用好似好流咁
係嘅 所以我覺得返到黎香港其實係出示康復碼就得
係驚係韓國被人困住 絲打你幾時飛?
我驚係韓國比人困住多
仲要我本身頭幾日都要轉住宿
等你報告
我聽日都會打去衛生署問下
我8月尾中左 9月頭好番 10月中會飛過去...
仲以為到時飛過去已經唔會驗到... 係咪最好print定隔離令果份野去添
一間過去驗pcr 話我+ve 就食得屎
我都等你報告呢排好多人中
同你timeline 一樣啊 因為而家政府個網
我地係唔洗做PCR架就算大廈強檢
如果照去做pcr check下會唔會仲係+ve 會唔會捉番入去
唔知韓國個做法係咪都係咁
知道中過做pcr都有機會陽性而有得免隔離
等巴打報告
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞