召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(91)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
掉頭:控制慢速麻麻地 成日第一下沖前半秒至一秒先控制好 三手加埋就好抆水 三次考乙部都撞膊。。平時學車就冇呢個問題

斜路起步:心急 磨擦點攞唔準 今日澤安試場門口條大斜 死左幾次火先轉到入去

路試應該冇問題
自動波都懶拉手制
想起步快d咪踩住油放手制
係踩咗油先放手制
想做到咪練多d
上網俾元朗國嘅車行post嚇親
本身約咗聽日睇
即刻縮砂
大家p牌出二手車都係搵fd幫眼?
拖brake唔夠熟
同預位太炆?

斜路起步太心急無計
講真你練多啲外試下吊到中間
問過自己車有冇向前
100%先放手制

我都試過俾班含家產呠流後
之後練到玩樂活道3次斜路停開都無問題
我都想知慢慢溜前個步驟
係咪
踩極力子>入1波>極力子搵磨擦點>鬆手制(唔鬆晒極力子,停係磨擦點位置)>踩深少少極力子慢行?
全程唔踩brake 同 油門?
今朝臨考之前想叫師傅比我係澤安試場門口練下斜路開停 不過佢趕時間直接報到
大斜其實架車係咪點都夠力上 就算唔比油
我諗起youtube有條車cam片,考試去到樂活道上斜,唔夠力死火,然後開三次車都溜後
好明顯一唔熟
跟住亂哂
踩極力子>入1波>極力子搵磨擦點>鬆手制(唔鬆晒極力子,停係磨擦點位置)

>踩深少少極力子慢行? 鬆手制後,要即踩小小油,唔係架車會溜後

全程唔踩brake 同 油門?brake唔踩,踩油門
1.放手制前望左右

2.如果斜路開車上唔好太低
太低車未必夠力上
例如平路暗斜你極力子唔夠都會溜後

3.brake 係拎嚟救亡
等你溜後時踏停部車
但你轉腳踩得嚟,個官都已經出手

4.反而上斜俾油好重要
如果唔係車無力行
就住前車加油唔好地底is ok
你高少少極力子
有摩擦點向前果下就會行
但你都要俾油
唔係又會chok住chok住
到順哂先轉波(唔一定轉)
我想揸rx7
好似好痴線
我意思係當做窄位調頭個陣 同埋 讓位出車時
係咪都係只用極力子慢車,唔需要踩brake?
我上次肥左3手軚,我搵完磨擦點鬆手制,之後覺得架車太快時,踩深少少極力子已經太遲...
另外圖中依d 位置需要慢慢出車,係咪 磨擦點鬆手制,之後印少少brake 行?
想問下如果見到有車爬頭,我應該係唔比油減慢車速,定係落brake減速,定係直接停車?師傅話減速就可以,唔需要停車,我唔知如果我唔停考官會唔會dup停
問下 買二手車係咪睇完車先議價
次次同人講價講兩三千都俾人已讀不回
我會左腳踩brake
右腳係油門ready一放左腳就俾油
因為fail 左私家車乙部 pass 左路試,想問下黎緊考試佢會點考番斜路起步?

抽中澤安試場
會唔會停喺閘外斜路開波
利申:9up 記得之前套《運輸背後》係咁
印住迫力減速就可以
覺得唔對路先停
收少少油都可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞