召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(91)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
但我想知你轉咩彎,正常出咗路面,無見過有彎係2波怠速都太快
https://youtu.be/69qYE9VOR9I

7:17 以隻彎個彎好窄 寧願慢d都唔想踩到線
以隻彎應該唔可以轉一波 巴打點睇空波滑行個定義
想問下考永孝街嘅巴打,盛福街轉入葵福路有豎立學禁牌係學禁路段,咁永基路轉入葵福路再冇學禁牌,係咪代表呢段路可以學車?姐係同一段葵福路,往荃灣方向係學禁路段但往葵芳方向唔係?
究竟咩彎要1波轉
下!?你真係考果陣講埋出黎呀?
Yes, I swear
甩咗去邊先
想問下,考棍van第一次係咪肥人既機會好大?我問親d fd都係話會要考兩次
我棍van考3次嘅

你講嘅傳說有聽過,不過個人認為唔真實

我差唔多全部朋友1take pass

加油啦,比啲信心
肥左啦
肥左尼個
超越物體時未有觀察交通情況
在「扒頭」前,考生應觀察中鏡、倒後鏡,留意尾隨/ 反方向的車輛,繼而「打燈」、「扒頭」。注意要與前方物體預留足夠距離(最好不少於兩個車位),同時間適當控制車輛的速度,避免急速扭入或扭出。
前面有死車要cut出去?
呢個彎應該印brake都夠慢而唔會死火,係咪你扭軚唔夠快?

至於空波滑行以我理解就係踩盡極力子時架車仍然向前行緊,當然轉波或剎車前個少少時間唔計,理論上唔踩盡唔當空波滑行,但當然信你師傅好過信我

同埋我都唔建議你咁做,如果我係2波會踩極力子一係轉波,一係就停車,因為我學個陣都試過你咁做,個陣前車減速,我都減速準備停車,但未踩盡極力子,但之後又行返,所以諗住直接鬆極力子加速去,但個師傅都當我係二波起步,話考試會直接肥,所以之後就無再試過咁做,我諗以考官/師傅角度,佢哋淨係知你有冇踩極力子而唔知你係吊住定踩盡,尤其係出到路面慢速時,所以都係唔鼓勵你咁做
ching講得好

最緊要天時地利人和,缺一不可
係呀,澤安入邨後大把死車等緊你…
我有friend 1 take pass
棍van 1 take pass

利申:沙駕
明白,但相反 我個師父直頭話可以2波吊番起架車,聽完你個師兄講 搞到我好驚 17號考了
第一次係會驚d因為唔知點考
如果唔好彩肥左 不過已經知點考 第二次就會放鬆好多 第二次之後就係睇個官鬆唔鬆手

召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(91)
https://lih.kg/uwKqwrX
#197 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

唔好好似我上面po呢個師兄咁柒就得
放鬆啲,講多嘢你聽,一次半次死火係唔會肥,係唔會肥,係唔會肥,重要嘅要講三次,只要你死火時,記得拉返手制,入返空波,重新開車同做返足步驟,就可以繼續,驚就補下鐘練多啲,加油,祝你pass
有 天光道
有兩個彎最好一波望住轉唔係好易踩線
陣間就考希望pass
咪二轉一就得,好好用有時又唔想停車速度二波太慢容易轟轟聲隨時肥波段控制不當
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞