『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (9)10月正式回歸

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
正常人應該到家教果陣就頂唔順要quit game啦
正常人唔會轉生之後五歲DSE狀元
我只對女角無偏見
你要癲學乜乜李依出去開po
唔好阻住大家
家教果part係叫你自己一個人去間武館中學教到班學生肯乖乖地坐低上堂、再由廿六個字母都唔識變到考得入8大
王級縮小版雷擊…專破鬥氣,另外岩砲彈都加左好多野入去,唔可以當中級咁計…
爆烈岩炮彈
炸大流士
其實我覺得根本都唔係岩石來,第一次射龍神果時已經係金屬碰撞聲,以前都講過呢樣野,王級雷光係聖級豪雨積雨雲加壓縮動作,佢個岩砲彈改加咁多野最少要升幾級
威力可以當帝級

但你枝ak 點改點加強都改變唔到佢係ak

所以佢都係中級魔法

只不過係威力加加加加加強版
佢搞到變左坦克炮彈
已經唔係可以用魔法等級去理解
佢唔係改ak 加部件咁計…,你ak 47加長加大槍管,子彈改大口徑,火藥量增加,咁已經唔係ak47,會變另一個型號
支ak仲識自轉 每秒射幾十發
無職魔法等級唔適用於後期社會

尤其之後揾到無詠唱學習法+魔水

魔法唔再有局限性
仲有埋聖級治療卷軸
唔…其實我覺得要睇個魔法等級係依乜來分先係重點,個人覺得係用技術成份來分,而唔係規模同威力…例如泥沼咁,個範圍得一個人咁大同一個森林咁大,佢級數都唔會變…

用現實做例子就係你煮飯,你幾多幾少都係飯…但你加蛋去抄就會變蛋抄飯
咩級魔法個人覺得只係掌握嘅難易度

王級電光係要自身對魔力壓縮控制再加足夠嘅魔力量

唔係嘅話就咁有詠唱就做到嘅野

基本上只要識得控制到魔力同有足夠魔力量
其實咩幾多級嘅魔法都係釋放出黎嘅形式only
姐係水牆 水球 冰槍 呢d

魔力控制先係重點

艾利絲本身識得初級火魔法同水魔法
但因為魔力控制差 畀過多魔力入去
一用就燒間屋
同埋會令間屋水浸(第五章尾篇到左死神間鋪有講過)

好似水王級仲有招絕對零度
其實只係冰霜新星嘅更快省略版

因為魯迪熟悉自然現象所以可以好快做到類似野
畀老師覺得係絕對零度

當然岩炮彈果d 型狀轉速某程度係魯迪自己後加嘅野
如果有類似詠唱做呢樣野
咁個個人都做到
咁亦都可以當係新魔法 仲要係更上級 因為詠唱長左
絕對零度係水帝級、仲有冰霜新星係混合魔法、冇得直接比較的
記錯添
冰霜新星夠快夠魔力注入就做到絕對零度嘅效果咁濟
當然作者冇講過絕對零度仲有d 咩額外效果或者分別
佢話絕對零度係直接出現現象
純粹係見另一邊好熱烈地討論父子嘈交順便加把口
由無詠唱做出黎嘅冰霜新星
應該快過要詠唱嘅絕對零度
當然魯迪學左個詠唱感受到個魔力流動之後就可以隨時出到
不過帝級好似都基本冇咩人夠魔力量做到
好似唔少都要靠魔法陣附助

不過冇公式書呢d 野
講咩都係估估下
冰霜新星係先用水蒸做出大量小水珠加濕空氣、先用冰結領域令係附係物件表面既水珠結冰、而絕度零點係直接用大量魔力強行令物體由外至內完全凍結
所以冰霜新星就算再快再多魔力、都只可以令人感冒、冇辦法做到量產冰雕連
忍下口喇
再劇透就
係尼邊劇透都冇所謂掛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞