『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (9)10月正式回歸

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
一句就帶得過,應該無cut? 無印象
四卷已經超過一季
我反而好奇會唔會有第七卷
今季23集做6卷
有第七卷嘅話即係下一季會做到12卷迷宮篇
以斷位嚟講啱啱好
夠錢做半年咪得
學園篇要帶太陽眼鏡睇
如果係咁,第七卷真係負責攝位,俾人cut
我曾經有個大膽既諗法,今季正路都係紅毛走佬完

泥沼篇以劇場版講,之後第2季一開頭係麗潔搵到泥沼的魯迪再接落魔法大學篇

咁應該係最perfect?不過我未睇文庫第七卷唔知有幾長
動畫黨都係一面倒鬧保羅
知道後面劇情都睇到有d百感交集
我覺得都好睇動畫組會唔會做埋第7卷,當一季有24/26集,如果做埋「冒險者篇」嘅話而現行嘅集數24/26最多都係做到12卷RIP(有睇12會知咩事),如果唔做埋「冒險者篇」嘅話就可以直落十三!不過其實我自己都好想「冒險者篇」可以成功動畫化不論係ova/劇場版/第二季都無所謂,因為一嚟有莎拉,二嚟可以睇到Rudy係呢兩年嘅經歷同埋當中嘅打鬥位我都幾鍾意!
反而好好奇點解大家對魯迪既時尚品味咩意見都冇
底褲超人?
第七卷嘅高潮位係文戲
攞嚟做劇場版有啲尷尬
我反而想睇未來日記嘅劇場版
特登索多下有啲猥褻
又真係無
第十三卷淨係講日常好難做斷點
反而喪禮/墓前獨白係劇情結構上面啱啱好可以攞黎做結局
加第七卷入本篇用嚟過渡+調節氣氛仲好
而且學院篇初期成日提起泥沼嘅事跡
直接放入本篇交代返個2年會比較方便動畫黨
変態仮面
索都算、佢係要當面奶到條底褲濕埋
動畫令到魯迪既噁心程度上升到另一個層次

我覺得會留第7卷
直入學園篇會一開波就轉曬風格似日常番
同第一季差太遠唔知會唔會有人棄
無冒險者內容都會少咗討論度同埋令到part 1太平淡

不過首先要有第2季
好想知其他動漫有冇類似嘅老豆

明明好抵屌 但又冇辦法唔從心底裡佩服佢係真男人
今集前面 真係好撚變態 但我鐘意

但今集後半 真係
前半越開心 後半反差好大
由第1集劇情到宜家
保羅背景不嬲都係人渣 人型自走炮

但係我覺得成套作品 刻畫得最好就係保羅
佢個種有左屋企人之後既轉變
屋企人消失哂 得返最細個女 生活都係要撐落去
宜家見返盧迪 後面既各種絕望
動畫po個個都做緊基斯
啲point差唔多
分唔到係睇完小說特登入po玩定點
所以我都費事出聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞