『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (9)10月正式回歸

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
我覺得都關事
唔做到兩邊都有錯個效果同話題性會差好多
保羅又見唔到魯迪奶底褲

不過呢個時候我要提返起我半年前喺 動畫PO 4 #841 ( https://lih.kg/soPmDpX ) 提起過嘅「譚仔的比喻」
呢段咁改可能係想將魯迪描寫成為「更加十惡不赦嘅惡人」,嚟合理化紅毛「醒咗之後一套組合拳打落嚟」呢件事,喺動畫版緊湊嘅講故事時間當中美化紅毛
做個比喻,同樣嗌譚仔,原作可能係嗌三小辣,動畫版就變成嗌中辣,咁就相對合理化咗後續「跟凍嘢飲而不失霸氣」呢個行為我究竟喺度講緊啲乜

#16呢段奶底褲,感覺上亦係同樣道理,不過我覺得製作組今次想喺最短時間內合理化嘅事,就變成
「點解作為保羅所在嘅難民探索團中、相當於秘書地位嘅副手、B-part劇情仲嘗試擔當保羅同魯迪之間嘅和事佬角色嘅比堅尼姐姐,會嬲到第一次見魯迪呢個細路仔,就要打算拔刀斬死佢」
呢件事了
條數唔係咁計
日本20歲成年
咁佢哋來香港都唔通要佢哋歲數乘翻0.9?
神童都唔代表身體頂得住嘅
10歲身體發個燒都好易收皮啦
係等觀眾覺得保羅質疑唔係冇道理啫
如果有個仔笠住底褲黎打交
我會直頭覺得佢白卡放棄治療添
講到年齡呢個話題
格雷拉特家嘅細路真係一代癲過一代
保羅12歲離家出走
魯迪10歲踏破魔大陸
亞爾斯13歲係七大列強嘅勢力搜索下隱世2年
你當9歲生仔嘅皮列蒙特流架?
愛莎先最勁
嚴格嚟講兄妹係妹妹篇而唔係學園篇,不過我認同冇咗學園篇後面劇情好難涵接
諾倫都算係咁多個角色之中
短時間之內變得最多嗰個
勁嘅唔係亞爾斯
係愛莎
天空雷達甲龍王又比愛莎說服咗不插手
又揾唔到魔界蘿莉
所以我唔係話勁
只係覺得啲事跡好痴線
係無rudy世界線嘅愛莎
好期待妹妹篇動畫化
我覺得睇魯迪點調停兩個妹妹鬧交真係好好睇
不過後來做到劍王都好癲
做佢地屋企人真係好大壓力
仲要全屬性無咏唱魔術好似都有聖級
好似呢個月內會出
諾倫
佢本書
印象中啲仔嘅魔法及唔上女?我估應該得上級,但應該已經夠用有凸,我諗overall算半個帝級
父母-S級冒險隊伍領隊
哥哥-七大列強第七位
妹妹-宮庭魔法師
老公-擊敗拉普拉斯嘅傳説戰士
諾倫.格瑞拉特著‘自傳被天才包圍的凡人’紮諾巴人偶商會482年
連佢個女都會係擊敗轉生拉普拉斯嘅關鍵人物
不過呢個輪迴嘅愛莎應該冇咁勁,始終浪費咗個童年做女僕同埋處理傭兵團嘅業務
都好癲啦 山口組揸fit人喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞