『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (9)10月正式回歸

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
想知大家點睇蛇足 愛莎同阿爾斯哩pair
佢地應該算係表姊弟關係?
自己本身會預期魯迪會用倫理同生理疾病反駁
點知佢係因為自己偷拍過堂妹先咁
去到一齊傾 就連講返點解要分開佢地都講唔出
對魯迪啲舉動有啲出乎預料

同埋對阿爾斯係唔係中意愛莎都係有啲保留
佢係因為從細被愛莎保護 先開始有feel
但係佢唔似愛莎咁成日接觸外界 連學都未返過
無認識過其他人 同人接觸過
都幾難學識點叫愛一個人
因為愛我覺得係一種程度
所以我都幾贊同魯迪分開先嘅做法

好彩最後佢地係真係相愛
同埋阿爾斯願意為愛莎改變
唔係 愛莎係佢老豆個妹 i.e姑姐
白媽媽都出埋
大學完又好似唔夠喉
迷宮收尾真係最好
第三季
係bo 佢地直頭唔係同輩 搞亂咗
真係白卡黎
我覺得作者始終想保留愛莎兄控呢個setting,但又冇可能將佢嫁畀魯迪,隨便將佢嫁畀其他某某角色又違背咗個setting,唯有將佢對魯迪嘅愛影射落阿爾斯度

睇web 發生得太突然,讀者接受唔度炎上,但不求人明顯唔想改,只係喺文庫21 22 開始落伏筆。
我自己覺得動畫po真係有兩大班煩人
1. 劇透撚唔使我講 心理唔平衡
2. 好鍾意小說都未睇完又同人拗
cls
特登走入去同人講我睇晒喇好似好威咁
唔知你睇邊個翻譯,主角偷拍果個係叔侄關係,而愛莎同艾爾斯係姑姪關係。

照計亞爾斯同露西一樣,應該6歲入魔大學,所以同愛莎搞埋一齊的時候係有返學,不過我認同仲係好細個,愛莎亦有承認係某程度上特別關照亞爾斯,令亞爾斯特別依賴自己(同齊格比較,齊格比較放任佢)。

睇開歷史都知呢種情況好常見(唐朝果陣皇族姑姪都係咁)。有時睇異世界小說就要用返異世界倫理,睇歷史小說都係用返歷史角度。
以前英法貴族特登玩亂倫話要血統純正添
係之後先發現遺傳病呢樣嘢
本小說都係用左呢啲時代背景啫
仲要其實女僕教少爺點啪啪啪根本係極度常見既事
權貴啲女僕本身都係其他貴族啲兒女來,應該唔係你想點就點
貴族子女果班到一定年紀就會返返自己屋企/外嫁、適婚期對上既多數都係平民出身可以想點就點
我覺得蛇足係盧迪面對前世嘅最後一關

呢段關係令佢諗翻起前世自己嘅大哥 終於明白佢前世屋企人係咩心情 到最後同三個老婆坦白前世種種

呢個係一個好大嘅成長來

對愛莎都係 身為不被理解嘅天才 從來都唔識點愛人 理解唔到咩叫愛 到發現阿爾斯 甚至為咗佢反抗盧迪 終於第一次出於自己嘅願望去用盡全力 唔再係屋企入面嘅一個萬能女僕工具人 而係成為一個有血有肉嘅人了

可能作者真係諗唔到契機去令愛莎反抗盧迪先將阿爾斯同愛莎湊做一對 但我覺得冇壞嘅我果陣都睇到好肉緊
啱啱睇完23文庫 無睇過web
想問下21 22加咗咩伏筆講呢樣?
俾阿爾斯啜奶果度?
例如21卷,魯迪喺教國個外婆就預言愛莎呢個女僕雖然機靈,但有強烈個人,遲早會出啲事
哇呢d咁細微
係,幾卷都係加幾句
https://twitter.com/kotobukiyas/status/1445675327871602689?s=20
隔離po老公仔都會有人負皮
都係po番呢邊算
都係整得麻麻地
等土人出貨
等出泳衣版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞