【純愛】《內有寂寞人妻》

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
07 即興

一個下著暴雨嘅週六晚上,雨水打落冷氣機嘅滴滴答答聲非常嘈吵,令我毫無睡意,躺在床上面輾轉反側,呢個時候好想搵人傾下計。為免打擾身在外地工作嘅老公,我自自然然就諗起Chris,於是拎起電話冒昧打過去,希望可以聽下佢把聲。

嘟...嘟...嘟...

『喂?』
「哥,係我啊」
『妹,做咩咁夜唔訓吖?』
「我訓唔著,想聽下你把聲...」
『但係我今晚要早訓喎』
「點解嘅?你夜貓嚟㗎喎,轉死性?」
『哈哈,第二朝要做公雞吖嘛』
「星期日你要開早更咩?」
『傻妹,唔係啊...有齣戲我一直想睇但係唔得閒,我見上映咗一段時間應該差不多要落畫嚕,所以聽朝九點半去睇早場』

平時佢會製造驚喜俾我,今次不如由我做主動氹佢開心啦!我不經意咁問,嘗試引導佢透露更多資料。

「你睇邊套呀?」
『XXXXX,本身我有追開呢套日劇,依家推出劇場版梗係要支持一下啦』

一邊用電腦睇緊WMOOV嘅我,見到同一時間喺兩間戲院都有場次,究竟佢會去邊度睇呢?死火喇,好難估喎,因為兩間都唔近佢屋企...等我扮下傻先...

「套戲有double may做女主角,同邊個去睇咁開心呀?」
『梗係自己一個啦!邊有朋友會咁早起身陪我睇吖...唉...』

Bingo!我知到係邊一場了,因為得一間戲院嘅座位表顯示有一個已售嘅單丁位,而且係最尾嗰行嘅中間位置。我一邊網上購票,一邊繼續同佢講笑。

「可能到時會有人坐你隔離,等你冇咁孤獨呢~」
『點會啊?』
「睇唔到嗰啲呀!」
『啋過你把衰口...好啦,我要訓覺嘞』
「早抖~」

我從未試過凌晨十二點買第二日朝早嘅戲飛,或者呢啲就係即興嘅樂趣?
第二朝

由於唔知佢會幾點出現,於是我比開場前早十五分鐘到達。

過咗一陣,佢喺遠處行緊過嚟。當佢嚟到戲院門口見到我喺度,不禁一臉愕然指住我,嗰個錯愕嘅樣子真係一世難忘。

『你....點解會...』
「乜咁啱嘅,我又係嚟睇戲㗎喎」

佢一把將我緊緊擁入懷中,然後溫柔地喺我耳邊講咗句多謝。
文已出
樓豬現正迷失在.*這場﹍×°紅隧塞車遊戲
推推推推推推
好睇好睇
可惡 琴晚果段斷開咗嘅
多謝你讚我吖
塞緊車嘅心情即刻好過啲~
留返俾你自行幻想
兒童巴個仔你好
好看的就是要讚👍🏻
Erica已經沉咗
主動做surprise比人喎
Chris 一招就引到Erica 出洞
Erica已經死咗喺佢手上
Chris高手呢
聽日又繼續出文 希望你鍾意睇啦
搞到Erica沉完之後又撇甩佢
點解會有啲咁嘅仆街架
成世人流流長,總會愛上幾個人渣。
我係佢個孫
出唔夠文嘅後果
唔好咁mean啦
講係咁講姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞