【純愛】《內有寂寞人妻》

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
每日同Chris見過面,返到屋企之後我都會Facetime老公,關心下佢喺外地嘅生活,可能佢工作繁忙加上分隔兩地,對話內容漸漸變得例行公事,我哋嘅夫妻關係好似越嚟越疏遠...

作者沈卓怡曾經寫過——
喜歡一個人在城市裏變得愈來愈輕易。

就似在一架長途火車上坐了很長時間,中途火車壞了,下車後你看到一架單車,你很興奮地坐了上去,以為自己可以踩著這架單車到達目的地。

但單車只能陪你走很短的路,其實無法陪你到目的地,長途火車才可以。

或者你會問,既然夫妻關係變淡,點解唔離婚然後同Chris拍拖?我覺得婚姻係一種責任,當初經歷無數風浪然後許下承諾,就要努力一齊走落去。要知道Chris其實只係一個過客,老公先會係同我一生一世嗰位。
05 出走

朝早十一點,當我同工作努力搏鬥緊,擺喺檯面嘅電話發出咚一聲。為咗唔想錯過佢嘅訊息,之前我特意自訂咗專屬鈴聲俾佢,所以一聽就認得係佢搵我。

但奇怪嘞,呢個鐘數佢平時未起身㗎噃?嗱嗱臨拎起電話一睇——

『早晨吖🥱日更有啲事,所以哥今日開全日呀。陣間十二點半同妹食飯好唔好啊?』
「哥~咁早起身辛苦你喇🥺好吖,一齊食飯」
『老地方見,不見不散✌🏻』
「但係食咩呀我哋?」
『秘密,陣間你咪知囉😎』

帶住期盼等到午飯時間,落到樓下就見到佢喺架車入面向我招手示意上車。我有啲疑惑,喺附近食飯咪仲方便快捷,咩食肆咁誇張要專登揸車去食?一於開口問下佢先。

「咁究竟我哋食咩呀?」
『你唔好咁心急啦,帶你去一個好靚嘅地方食飯吖』
「好啦,聽曬你話!」

望住窗外,我哋漸漸遠離市區,轉咗入去比較僻靜嘅小路,兩旁長滿雜草,連一個行人都冇,好恐怖...目的地究竟喺邊呢?唔通真係要賣我豬仔?!
幾分鐘之後,眼前出現無敵大海景,遙望遠方嘅貨櫃碼頭,呢個角度欣賞藍巴勒海峽令人嘆為觀止。

『妹,今日天氣咁好,正唔正先?』
「哥~好靚!多謝你帶我嚟橋底睇風景,但係食咩啊我哋,海景可以當飯食?」
『傻妹,梗係一早準備好啦,擺咗喺後座啊!』
「咁我唔客氣喇~」

估唔到佢竟然會花心思去氹我,雖則唔係啲咩花巧嘢,但就為我平凡嘅生活增添驚喜。佢明知一切都唔會得到任何回報,不過仍默默付出,希望喺能力範圍內令大家相處得開心。
文已出~
雖然天氣唔好,成日都落雨,但係祝大家有個Happy Friday
live左 寫得幾好吖 加油
多謝蝴蝶絲嘅鼓勵
唔錯,點到即止
飛揚話我個故事節奏輕快
食咗飯未啊?
啱啱食完你又食咗未啊?
食完好耐喇
聽日再出文~
居然上到熱門
留名睇純愛
小丸子你好
但係暑假就完喇喎
格躺
十月先開學到時改名叫開學
可惡 點解個個遲開學
我星期一就開
推推
起碼你都有得開先啦
推推推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞