【純愛】《內有寂寞人妻》

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
希望可以俾到你一秒嘅感動
都有兩秒既
兒童巴好幽默
今晚會夜少少出 預計八點半後
每隻字兩秒
10 後來

事隔數月,週末同朋友聚舊完,眼見已經凌晨時分,我打算坐的士歸家。企喺路邊展開漫長嘅等待,終於俾我見到遠處有架無載客嘅的士,嗱嗱臨伸手截車。

咦,個車牌咁熟口面,但架車就唔係以前Chris揸嗰架,變咗新式混能的士,我有啲疑惑...

的士駛到嚟我面前打開尾門,同一時間我發現司機真係佢...天意弄人,竟然再次俾我哋遇見...企喺車外嘅我,心情複雜,又勾起以前許多回憶...

我猶豫咗幾秒。
「可唔可以坐你隔離呀?」
Chris呆一呆,然後將擺喺隔離位嘅背囊放去後座,我打開前門上車。

「我以為呢世都唔會再見到你!!!」
『邊有咁嚴重啊』
「你唔會明㗎啦...」
『冇你乎~咁夜去邊呀你?返屋企?』
「係啊,照舊啦,唔該你」

由於路程遙遠而大家亦無話題講,為免太尷尬,佢扭開收音機,深夜電台播住不知名嘅音樂,車廂有種詭異嘅氣氛。

半晌,我開口打破沈默——

「我始終都係覺得舊款的士好坐啲」
『吓?唔係啩?舊款咁窄邊好坐㗎,新車闊落好多喎,個個客都係咁講嘅,而且仲有USB叉電幾方便。混能又慳油,我可以賺多啲㖭。」
「哦...係咩...」我敷衍回應。

其實以前架的士載滿咗屬於我同你兩個嘅回憶,不過人總係貪新忘舊,架的士始終難逃被淘汰嘅命運。你返咗去前度嘅身邊,留低我一個獨自收拾殘局,由一開始大家都知道呢種關係沒結果,只係兩顆寂寞的心剛巧遇上...
去到我屋企樓下,熟悉嘅環境但身邊嘅佢依家變得好陌生。

『多謝你$227.5』
我拎出一張五百蚊。
「唔洗找嘞,就當還返以前你車我條數啦」
『咁客氣啊,多謝曬喎』
「下次有機會食飯啦」
『哦,好吖,下次啦』
「拜拜~」

根本無可能會有下次食飯,我心知肚明大家嘅緣分已經到此為止,一切都只係客套說話。你仍舊會擺銀包喺車頭,不過已經唔再係當初我哋一齊揀嗰個。

免費嘅嘢永遠係最貴...

Chris,祝你幸福快樂。

--- 全文完 ---

後記

故事連載完畢,多謝每一個有緣人,愛你哋唷

Chris曾經講過:「啲人成日話有車好易溝到女,的士都可以識到人妻呢

Erica次次坐車,Chris都要提佢再閂多次隻門,因為佢實在太溫柔及細力,總係閂唔實,係嗰時佢先知原來司機只係控制到左尾門嘅開關...
最後想送兩首歌俾大家~

難停留在你心窩 做回路過孤雛
雖知這一世令你幸福或者不是我
自言自語都可 自憐自愛都可
你笑了不需要我

AGA 孤雛
https://youtu.be/ZyORtO7kTaw

你說我傻 傻在愛上沒有感情的分身
我說你傻 傻在愛她 就固執的奮不顧身
我們都傻 傻在寧願被犧牲也不願放棄天真
還在期待會有奇跡出現

楊丞琳 我們都傻
https://youtu.be/tXAI6OqvvCo
出咗結局喇
估唔到會重遇
個世界有時就係咁細
你個故完咗都未到我出到文
我諗住寫到第十章先開始連載
獵人同獵物嘅緣份遊戲
我係寫曬先連載㗎
只可惜一切有緣無份
我未試過追故 通常睇到一半就覺得悶
依個節奏拿捏得好好 唔快唔慢
好感觸。免費永遠係最貴
乖,唔好喊~錫返
btw你個名...我都好鍾意無賴呢首歌
妹妹仔都寫故
夜行巴
推推推推推
咁都撞得返不過都好嘅 咁樣都叫好好完結段情吖
兒童巴 謝幫推
難道就真的抱著遺憾
一直到老了
然後才後悔著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞