【純愛】《內有寂寞人妻》

1001 回覆
32 Like 7 Dislike

01 回憶

某夜獨自歸家嘅路途上

滴... 80.1

滴... 81.8

滴... 83.5

車廂靜謐得可怕,整個空間只有的士咪錶跳動嘅聲音。望住窗外嘅街景,呢種感覺似曾相識,不過揸車嗰個已經唔再係你。

「Chris,我好想再坐你車啊...」

我叫Erica,係一名朝九晚六嘅人妻OL。平時扮工會喺討論區同巴絲打們吹下水,傾傾下留意到某位巴打同我嘅興趣幾相似,於是加咗佢Telegram,就係咁我同Chris開始熟絡起嚟。私底下傾談唔需要太顧忌,反而可以了解對方多啲,例如生活、工作、感情,斷斷續續一聊就聊咗幾年,不過一直都只係透過訊息溝通,從未見過面。

直到今年...
02 緣分

星期一

下晝三點幾,喺沈悶嘅工作偷閒上討論區,竟然俾我見到深潛咗一段頗長時間嘅佢留言。

『米八型男:早

由於好耐無溝通嘅緣故,梗係趁機同佢打聲招呼。

「𡃁妹仔:3點喇...仲早食完女嚟?」

隔咗一陣,佢又回覆我。

『米八型男:哪有女返完夜啱啱起身咋』

明明記得佢係返辦公室嘅工作,無理由要輪班㗎。好奇心驅使下,我打開Telegram傳送咗個訊息俾佢。

「hi~你之前返office㗎,轉咗工咩?」
『Hello👋🏻係啊,我辭咗職但係未搵到新工,咪揸住的士先囉🚕』
「哦~咁你揸日頭定夜晚?」
『夜更啊,日更要早起身好惡頂㗎😂』
「咁依家阻唔阻住你呀?🤔」
『唔阻,都未開工😂』
「咁你平時開幾點㗎?」
『六點喔』
「你同女朋友呢排點呀?夜晚有冇車震先?😏😏😏」
『....幾個月前散咗嘞』
「對唔住呀,我唔知你地分咗手...☹️」
『唔緊要,過咗咁耐都冇咩嘢啦😂』
「咁就好嚕👍🏻係呢~咁多年黎都冇見過你真人,有冇興趣約出黎食餐飯先?』
『夜晚要揸車難啲喎😂』
「咁點算好呢🤔」
『你係咪仲返緊XXX嘅ABC公司啊?』
「哇!點解你仲記得嘅😱😱😱」
『不如聽晚過黎車你收工,等你唔洗逼巴士咁慘😎』
「都好喎,但係你知我住邊咩?😂😂😂」
『🙈』
「我住XXX啊。好啦~我要開會喇,聽日見👋🏻」
『see u tomorrow👋🏻』

短短嘅對話,就將兩個久未聯絡嘅人重新連接起嚟。
星期二

返工忙咗成日,去到下晝六點,我突然收到佢嘅訊息。

『我啱啱攞咗車,大概15分鐘後到,要你等一陣ok嘛?』
「冇問題吖,陣間見😉」
『👌🏻👌🏻👌🏻我車牌係XXXXX』

究竟呢位網友真人同我想像中嘅佢,有幾大落差呢?心入面有啲緊張添。

眼見差唔多時間,我就離開公司準備同佢見面。落到樓下左望右望,喺遠處見到有架傳統石油氣的士打住死火燈駛緊埋嚟,我諗應該就係Chris嘞。

搭的士嘅時候大家習慣會坐後座,因為兩人係司機乘客關係,但無理由同Chris初次見面咁生外啩?我諗佢應該唔會介意我坐佢隔離嘅,於是我伸手打開前門。

「哈囉,你就係Chris?」
『係呀,Erica啊嘛?上咗車先慢慢講啦』

我順手閂門,然後開始同Chris傾計。

「你又知一定係我嘅?」
『我掛咗暫停載客牌,同埋得你一個喺路邊呆下呆下好似隻企鵝咁』
「喂呀,做咩蝦我喎...」
『你真係好搞笑吖嘛』
「傾咗咁多年,第一次見面感覺真係好特別,好在你份人正正常常,無嚇親我」
『仲以為討論區無真絲添』
「咁你依家收唔收貨先?」
『哈哈~』

望到前面嘅司機證,我終於知道Chris嘅全名。
「乜你中文名咁女人嘅,好搞笑啊!」
『...』

然後大家都沉默起嚟,眼見氣氛咁尷尬,我唯有搵嘢講,忽然一瞥到車頭擺咗個淺藍色嘅銀包。

「呢個係你銀包?隻色好特別啊!」
『係啊,都用咗好多年嚕』
「可唔可以俾我睇下呀?」
『嗱~』
「哇!你銀包爛到就快跌曬入面啲嘢出黎嘞!」
『唉,卡多冇計...』
「有~錢~人~」
『有乜鬼,有錢就唔洗揸車啦吓話?』
「既然係咁,不如換咗佢?真係驚有一日你會跌嘢喎」
『好吖』
「咁聽日放工之後我地一齊去XXX買?幫你揀個新銀包」
『好!就咁決定!』

轉眼間就黎到我屋企樓下。

「我到啦,呢度停低可以㗎嘞。多謝你車我啊!」
『我都多謝你陪我吹水呢』
「咦~係喎,頭先呢程要俾返幾多錢你呀?」
『咁近,車你有乜所謂吖!』
「呃...唔係幾好意思嘅...」
『唔洗咁客氣喎,咪當識多個朋友傾下計囉』
「多謝你啊。拜拜~今晚好生意吖!」
『承你貴言。拜拜~』

我哋初次見面就係喺的士上,一個如此特別嘅環境。臨訓之時,我決定傳送個短訊俾佢。

「我差唔多訓嚕,路上小心😉」

幾分鐘後,我收到佢嘅語音訊息。

『知道!早抖啦~』

唔知點解佢把聲俾人好開朗嘅感覺,有種神奇嘅魔力,令我非常期待聽日嘅來臨。
立即正評留名!
多謝支持
sor 慣咗唔推飛揚個變態故
推返先
03 昇華

星期三

今日係我同佢約定去買新銀包嘅日子,希望可以揀到一個適合佢㗎啦!

帶住期待嘅心情去到下晝六點,我又收到佢嘅訊息。
『陣間同樣時間見😎』
「好👌🏻」

落到樓下,我已經見到佢泊咗喺對面馬路,之後急步走過去開門。

「你等咗好耐呀?唔好意思啊...」
『唔緊要,我都係啱啱到啫』
「咁就好嘞,怕你等得耐咋...」
『平時等客仲耐啦!』
「都係嘅,哈哈...」

到達商場嘅停車場,落車之後我環顧四週。

「好搞笑呀!成個場得你一架的士咋!」
『唓~的士都係車吖,乜依家唔俾泊咩?行啦,呢邊啊...』

講完呢句之後,佢突然十指緊扣拖住我隻手。呢下親密嘅舉動令我心跳加快,雖然好想鬆開手,但礙於尷尬只好跟住佢一齊行。

貨架有許多唔同嘅款式,令人眼花撩亂,我伸手攞起其中一個。同一時間,Chris亦指住貨架上嘅空格。

『呀!我都睇中咗呢個款,點知俾你拎咗先。』
「我地心靈相通!嗱~你睇下呢個啱唔啱你?佢有好多卡位可以擺曬你啲卡落去」
『等我研究下先。好~就呢個啦!』
「都話我有眼光㗎啦」
『係喇係喇,你最叻嘞...我去俾錢先,你等等我』
「無問題,我喺呢度等你」

望住佢遠去嘅背影,我諗點解佢頭先點解要拖住我呢?或者仲未放低前度,所以慣咗手勢?想一直見到佢開心幸福嘅樣,可惜我已為人妻,根本就冇可能同佢喺埋一齊,好矛盾...喺我仲糾結緊嘅時候,佢拎住新買嘅銀包返嚟,並再次拖住我。

『搞掂~行得!可以車你返歸嚕』
「咁就有勞你喇」

喺車上大家有傾有講,出奇地投契,好似識咗好耐嘅老朋友咁,明明只係第二次見面。
幫推 幫推
留名
好似幾好睇
留名
留名
兒童巴
多謝支持
今晚會再出~
你個名叫你妹妹?
btw多謝支持
循例推推
三J咁犀利
輪流咁用
放工又推一推
今晚等文
返到屋企之後,老公打嚟同我Facetime,我全程心不在焉咁同佢傾計。頭先嘅畫面實在太衝擊,喺腦海揮之不去。我有啲迷失...究竟應該要點處理...我尋找緊嘅又係啲乜...

諗咗好耐,臨訓之前我決定向佢坦白並搞清楚佢嘅心意。

「hello👋🏻依家阻唔阻你揸車啊?」
『唔阻~擺低咗架車食緊飯』
「我有啲嘢想同你講㗎👉🏻👈🏻」
『咩事?』
「其實...我結咗婚㗎啦...」
『仲以為咩咁大件事添😂』
「咁你頭先拖住我...?」
『對唔住,我唔知道你結咗婚🙈🙈🙈』
「唔知點解你拖住我嘅時候,我有啲心動,好耐冇試過拍拖嘅感覺喇...」
『咁你老公呢?』
「佢去咗外國出差,仲有一段時間先返香港。我好寂寞...但係我哋根本就冇可能一齊,呢種關係對你太自私🥲🥲🥲」
『傻妹,同你出街好開心,我都知冇結果,但反而會好好珍惜我地嘅回憶...響我低潮時遇到妹你,都係一種緣份...你要應承我以後唔好成日諗翻轉頭,咁樣我仲心痛...』
「唔知會做你呀妹幾耐呢?我都想你有女朋友嘅...🥺🥺🥺」
『一世都係乖妹好唔好?』
「好啊哥~多謝你聽我傾訴🥰我訓覺喇,開工加油、安全駕駛!」
『okay,早抖啦妹👋🏻』

由哥妹互稱呢刻開始,我地嘅友誼就摻入咗感情,從此唔再一樣。
04 習慣

如是者,星期一至五都有Chris揸車接我放工。至於另外兩日佢放假休息,所以我哋見面只限平日夜晚。當約定漸漸變成默契,每日差唔多時間,佢會嚟到我公司樓下等待我出現,而我就成為佢開工嘅第一個乘客。

短短二十分鐘車程呢個私人空間入面,我哋乜都可以傾一餐。佢分享揸車有趣經歷,我訴說返工辛酸血淚。有啲心事唔方便同其他人講,佢會擔當我嘅樹窿,以男性嘅角度分析,並且鼓勵我唔好輕易放棄。

『妹吖,琴晚有個客...』
「哥,頭先我同事...」

每日最期待嘅就係呢一程車嘅時間,我終於可以放低所有包袱,做返最真實嘅自己,始終長期戴住面具做人實在太辛苦。
文已出~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞