純危疾保險應該幾時買?

185 回覆
3 Like 11 Dislike
我個份每個月百幾蚊已經咩都包,依㗎每6個月去醫院做下body check ,一定回到本咁滯
有危疾之前買
危疾保終生
仲要去到六七十歲拎返先至叫無蝕錢
到時拎黎把撚呀?比個孫?
仲要所謂儲錢 都未同你計通脹同困住啲錢既時間成本
同埋唔好講到儲蓄危疾乜鳩都會賠
一樣要中先賠, 仲要有部份唔係賠晒,要去到醫返都得半條命既先會100%
危疾嘅槓桿比率好低,用個筆錢自己拎去買基金得到嘅回報好過你中危疾
你有冇諗過你用而家嘅1蚊去換幾十年後嘅1蚊個現金價值慘撚過你落海
自己比較下而家同幾十年前嘅生活水平你就明。我驚你而家供份幾十萬危疾,到你百老歸老中咗個時先發現賠畢錢只係等於個時個月嘅生活費。
而家講緊每年保費個marginal difference差好
遠 起碼幾十萬 仲要冇咗liquidity
估得到你幾時中招咁使撚嘛保險咩
其實而家危疾都唔一定係作生活費啦
之前阿爸cancer,一個月就清咗30萬,再加每個月藥費6萬蚊,政府唔包
捱到一年要洗都200萬啦
普通醫保一年上限根本claim唔夠一半
一定係諗埋危疾舊錢架

將危疾當生活費嘅諗法太理想
搭單一問,如果想買純危疾,要賠美金,仲要大大舊(1百萬以上),係咪都係要揾aia/axa/保誠/fwd呢d大間先有?bowtie得港紙,其他好似又冇咁大額
清買邊間有包body check咁好
其實危疾既保額幾多夠?得幾十萬唔知加唔加好
危疾係俾你中左嚴重疾病做唔到野做生活費
一般計法係你所有生活費嘅2-3年
點解?
公司份醫保夠好咪唔駛買醫保lo
冇得就咁body check ,要你病先有得check,你話頭痛腳痛心痛,佢自然會幫你搞㗎喇
有樓/有家庭負擔先買
俾你講到買儲蓄保冇錢射落海咁 其實交既保費保險成本部分咪一9樣射落海 仲有AA佣金呢? 跟住2~30年後睇番個回報仲要係蝕緊錢.

保險公司出個佈滿數字既proposal 就水到人
正常每個人都有家庭
應該每個家庭成員都要有醫療保障
如果冇醫療保障
是但一個家庭成員有大小病時
龐大醫療費用真係有機會令到人好徬徨
甚至真係要賣樓黎醫,咁以前咁辛苦搵返黎嘅錢就一下冇哂
所以保險公司會不停叫人加大儲蓄危疾個供款
唔買危疾唔代表唔買medical搞清楚先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞