純危疾保險應該幾時買?

185 回覆
3 Like 11 Dislike
想問下有邊款高端醫療推薦
而家買儲蓄成份既危疾, 好多確保左儲蓄個部份既回報可以COVER到後續危疾成本上升幅度, 都唔係太差

D人成日話是但買T BOND回報仲高過儲蓄保險,
不過我覺得投資既野, portfolio闊D都無壞
如果危疾保佔你收入好少, 其實加埋儲蓄成份都無所謂
你當你買斷左成世人既危疾保障囉

最佔個人總資產少於10%都可以接受既
每個人睇法唔同
我自己甚少投資 (燈到冚家產)
所以我覺得買得過
每間保險公司,每個plan都各有優劣
冇得咁樣推薦

不過可以share下點揀
首先你要睇自己需要: 負擔能力,會唔會離開香港生活,有病想揀公立定私家。。之類

就我個人黎講
我經濟能力只係過得去,但我想要份好少少嘅plan
所以就揀左墊底費最高嘅高端醫療,叫做平返少少
同埋我未必會長期留喺香港,所以揀左份會cover到外國嘅plan

之後就要睇佢點賠,包賠乜唔包賠乜 (有啲唔包雜費/伙食費 etc)
有冇乜野病唔包
退休後點算
翻發點處理,一次醫唔斷尾又點算 (有啲plan同一部位要等一段時間先可以再claim)

仲有揀agent都好重要,有啲agent癲到幫你同醫生講價
有啲agent只係幫你搞claim其他時間會失蹤,有同冇都冇分別,咁不如買冇agent跟果d

我會建議你睇4-5間公司,聽下啲agent點打對家個plan(揀plan),死都話另一間公司個agent又係你個fd
咁佢地就唔會打service只會focus返係個plan度
睇啱左一個plan就再搵同公司唔同agent(唔同team)比較下(揀agent)
聽果陣記住開錄音
應該唔會吧,我試過都係2,3星期就有支票
間間唔同
agent手腳快慢又有影響
中左, 你筆錢用黎緊病定比屋企人?
前者一定唔會夠, 加上你有醫療保
後者比屋企人, 你不如買筆人壽仲好, 又平又賠得多
你自己唔識儲蓄?
唔計紅利, 幾十年通脹都蝕埋
計埋非保証紅利, 一樣唔保証高過通脹
由今日開始買VOO仲好
醫保 AA先唔會SALE你, 得幾百蚊一個月
無醫保你有咩事咪用自己錢或者排公立囉

我宜家三百幾一個月, 入過幾次院, 照腸胃鏡都五皮落樓
你供十年先四萬
保險公司的確蝕緊比我
唔check 點知中
我想問買左醫療但睇公家都可以claim ga?
得啦得啦,你最叻
其實搵個agent問下咪得
佢又逼唔到你買 但又會願意解釋你聽
比錢人賺都要怕醜?
想問下純醫療 同純危疾保險 一般隨年齡增長每年保費會大約+幾多%左右?
唔同公司同唔同plan都會有分別,有時一年加幾蚊有時大一歲加幾百蚊,唔會有一個穩定嘅%
你有信心claim得返俾左嘅錢咪值得
剩係買份高端醫療就得
跟住all in voo 每年10% return 你自己計 之後有幾多錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞