純危疾保險應該幾時買?

185 回覆
3 Like 11 Dislike
Lm
真心係

保險公司都係善堂黎

我精算師都係計錯哂數
以往危疾個concept係一筆過轟舊錢俾你醫
但依加有左醫療之後,危疾舊錢就變左係你醫療,康復期間嘅生活費

假設你醫療+康復期18個月

你平時洗費,燈油火蠟+供樓3皮野一個月
咁危疾個價嘅最低消費就應該係18個月x3皮=54萬

利申唔係做保險sales

第一 好少人捱到退休年紀都冇大病/長期病,簡單中三高都機本上買唔到

第二 假設你係冇大病/長期病,退休先黎買貴到on9
除時6位數一年
唔係間間個非保證紅利都咁廢
當然有一間係垃圾到無倫就唔提啦
每份plan都check最穩陣
睇你有冇需要
一支公冇諗住買樓,中左危疾就算唔洗俾醫藥費都要硬掘老本
如果你覺得咬老本ok咪咬老本,咬老本唔ok咪買危疾
純粹個人立場需要問題冇話邊樣一定賺邊樣一定呃
好似我咁,家族個個都cancer死
基本上中硬cancer
生得cancer就預左佢翻發
點都一定玩到多重賠償

再者我本身少投資
啲錢都係買下股票仔/擺銀行二揀一
對我黎講冇所謂 “買邊隻你一早發左 洗鬼玩保險”
依加嘅自願醫保有高端plan
同高端醫療內容大致相同但俾嘅錢少一截

而且唔一定要分開買
可以危疾ride一份高端自願醫保
又會再平啲

講到呢度又要利申
唔係做保險sales
#76 正正表達到我想講嘅野,你可以去睇下
bno 用nhs
AA一定會叫你買危疾加份好細既醫療儲蓄,重要一買就十年
呢份要好少心
一般agent都計錯/特登寫細
其實咁唔好彩中左,果舊錢跟本唔夠你醫療用,唔好話用黎生活供樓,所以寧願買份高端,起碼有事真係cover 到個醫療費先,你保險係為左入院用,危疾真係有閒錢先買
單純講下儲蓄危疾唔係好似連登仔咁講騙錢姐 正路就危疾同醫療都要買
危疾都好多呃人,有間A保險出哂名,中左都話你差少少中唔到佢講既範圍唔賠
樓主,呢個post入面話危疾要保終生個啲你都可以唔洗理
如果你而家咩保險都無,budget又唔多嘅話就可以買份基本嘅自願醫保或者一份有少少墊底嘅高端醫療,你本身講李澤楷果間都有普通自願醫保唔過每單case嘅賠償限額就可唔可以全數claim嘅plan。咁但係如果想買高端醫療但自己公司無group medical 嘅話就要預左墊底費果part係自己比,之後淨底果筆先claim到。

而危疾嘅作用就係等你真係中左啲嚴重疾病之後起碼2-3年做唔到野嘅時候用嚟支援你嘅生活開支。因為醫療已經可以幫你cover到大部分嘅醫療開支。所以醫療同危疾都好重要。

而人壽就係for你真係離開左而又想有啲錢可以比到屋企人嘅時候就會考慮。如果本身係家庭支柱,或者有負責例如買左樓未供完嘅人都會覺得人壽好重要,因為佢地就算走左都唔會一下加重左屋企人負擔或者驚比銀行收樓。

如果樓主本身有份醫療,而個plan係ok嘅就可以買份危疾,至於買term定係有儲蓄成份嘅都係要睇翻你個人需要。
如果危疾就大約買2-3年嘅生活總開支,因為基本上中左危疾嘅時候除左醫療嘅時間仲要預埋之後果一年半載都翻唔到工。
儲蓄型要供成25年先供斷
但係退休人老咗反而中危疾機會越來越高
我諗法係假如負擔到而每年加保費唔太多
到時用賭錢/投資心態繼續買咁賺錢機會高啲?
自己中CANCER前一日買就OK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞