純危疾保險應該幾時買?

185 回覆
3 Like 11 Dislike
醫療一出嚟做野就可以買, 買自願醫保(靈活計劃), 因為間間大同小異, 搵個相熟經紀就OK
危疾, 買純危疾, 30歲左右買就差唔多(千祈唔好聽AA狗講咩儲蓄型危疾保障好D, 其實兩者最大分別只不過係可唔可以重複claim, 但貴好多)
其他儲蓄,人壽一律唔駛買, 只不過係保險公司賺錢工具
明!
咁我買高端醫療咪唔洗買危疾?
你本身有份基本醫療? 咁可以買多份有墊底費既高端醫療. 有咩事Claim完基本果份, claim 爆就可以claim高端.

危疾的話, 你自己係咪家庭收入支柱e.g, 養父母/老婆/仔女?
唔係的話可以唔使買, 因為萬一你出左事都唔會影響家人的生活.

記住, 醫療係實報實銷, 危疾係你出事後俾一筆錢做自己/家人生活費.
唔好俾AA水, 搞錯晒D保險concept
最少等31日
越後生越平 22歲買每年13k
危疾 住院 人壽 儲蓄 醫療
儲蓄堅on9 可以唔洗買

依家21歲每年放接近20k
人壽15年 到時後 好似只係交返住院同醫療
長遠計係好貴的
幾舊水一個月都貴?
入私家 check下野都幾萬落樓
其實我有時又唔明,點解退休前要反而退休後唔使,因為有退休金?

利申想買,
黎左英國,一世都唔洗買保險了
識自己跟唔想畀人賺嘅就bowtie bupa呢d,呢d公司嘅純保險保費仲平過大行扣埋agent份佣金嘅數
危疾係用黎係你病左返唔到工有筆錢用 唔使變左無收入,樓都無唔到
唔係拎黎醫病, 醫病用醫保
退左休 你啲仔女都大晒,樓都供斷, 仲要危疾黎做乜,
有大病死唔去都係吊命架啦。 買份人壽仲好
你睇下老左幾多錢一年
咁即係我無得咁買,睇唔到自己有買樓既機會
你睇下 入一次私家幾錢
想請教下點解?nhs唔係一樣要等?
人壽都唔買
係人都會死 有錢買槓桿大d
下一代唔洗怨你無錢留係到

危疾睇個人想買幾大個額
成日問人幾多錢一個月 好難答
點知你要買幾百萬定幾十萬保額
儲蓄可以供得完 保一世
無儲備供到70歲(價錢不停升)
危疾其實死咗都有得賠
買完保險唔多代你唔會死
退得休都65歲啦 死咪死

啲人成日話唔買足全額
教人買claim %
(claim 8成,自己俾2成)
你做個小手術十零萬就話ok
假設生cancer 一野過要洗2/3百萬
你就要俾40-60萬
到時你就頭痕

最理想係買墊底費plan
即係少少錢自己俾,大錢就claim
個plan會平一大截

仲有樣好重要嘅出院免找數
用返上面個例子:
有免找數 = 出院保險公司幫你俾
冇免找數 = 出院自己俾,之後claim返公司

仲有好多其他細節位
同一個部位隔幾多日先可以再claim
住幾耐院先有得claim
幾多日先有得免找數 <-保險佬一定同你講即日
但係發現搞手續要3日之類,要問清楚
雜費有冇得claim等等

利申唔係做agent / broker
供得斷嘅保險個價錢

但要留意返供得斷嘅plan唔一定guarantee供斷
因為真正供得斷嘅一般都幾貴下
大部份人都會嚇窒

有啲古惑 / 唔識野保險佬
幫你計條供得斷嘅數平,唔計醫療通脹 (醫院加價)
到你6,70歲,佢又退左休你冇仇報,到時要再加錢就喊到無謂

再利申多次,唔係做保險
買保險梗係一過等候期起保就中最抵買啦
危疾無撚用 ,真係中到果d錢,兩頭唔到岸,比幾十萬你有乜用,高端醫療明買明賣,無年期,AA最唔想你買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞