純危疾保險應該幾時買?

185 回覆
3 Like 11 Dislike
買人壽賠多好多 又平
危疾入面既死左賠錢仲要視乎你本身保額幾買
買得少賠得少
但買得多就貴好多
所以危疾死左有得賠係bonus
買保險係睇主要目的
Agent最鍾意叫人 買儲蓄危疾
如果做過保險知道個佣有幾和味就知點解
假設將來退休,無咗份基本醫療,到時先買全套係咪會好貴?
lm
危疾係 保額入面拎出黎用claim完 就無左
仲要好多唔野唔包,原位癌已經唔係份份包
多野包既又貴好多 額又唔高
除非買多重保, 但一樣貴到仆街 額又唔高

無事可以拎返筆錢
但筆錢就係你幾十年供個筆 仲未無左幾十年流動同 通脹,放係voo qqq都升得多過你
有紅利? 算把啦 連最低保証紅利都唔敢整
會信你幾十年後 預計既非保証紅利?
睇等候期/不保事項。4年內做claim會查家宅,如果你正正常常病左睇醫生都會claim到
留名
AA最唔推果啲plan通常最有用
只買自願醫保得唔得?
醫療要KEEP住啦
除非去到你覺得付擔太重而又年紀大
咁咪唔好要去排公立囉
不過到時你都6 70 歲
買儲蓄型危疾仲講廿年後退保零存整付,單單計通脹都少左筆,買得儲蓄型梗係唔建議退保啦
我又覺得儲蓄危疾最有用係40歲前 LET SAY 你25買 講緊係供左10幾-20萬就換番70-80萬番黎 股票係要時間先滾到複利至少都睇20年 你3X歲奶左野危疾好過股票
你都錯得幾緊要,竟然認為危疾筆賠償用黎醫病
視乎你病左既時候返唔到工冇收入會唔會有好大影響
例如你係屋企經濟支柱/ 供緊樓

你一支公又冇諗住買樓, 得份醫保就夠
仔女都冇就人壽都慳返
講緊係供左10幾-20萬點樣換番70-80萬番黎
你指賠個陣? 你老左供完想拎錢係拎返10幾-20萬 + 非保証紅利喎
廿幾歲唔係家庭經濟支柱 買乜鳩危疾
我都係買儲蓄成份
Agent收佣和味無所謂,最緊要佢做到野就得
我自己覺得買保險百貨應百客啦,我就唔想煩,有得供斷就最好。
當交智商稅都係咁話
真係唔知買乜好 錢又唔係多
其實公道啲講啦
呢類儲蓄型既危疾其中儲蓄部份當佢係額外附加咁睇算啦
要收益直接用唔同既投資工具啦
我覺得應該最基本係醫療同危疾囉
同埋最緊要搵個肯解釋同幫你跟既Agent( 自己熟既人好D,起碼知佢係咩人先)
無咩錢又唔洗一炮過買哂 我果陣都係初初買好細保額 之後加人工先加啲咁
好彩個FD都解釋得好詳細唔怕煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞