純危疾保險應該幾時買?

185 回覆
3 Like 11 Dislike
有等候期
等過左等待期先去CHECK
咁就末期
所以就算公司有medicial 都唔應該買份top-up醫療。
間間都差唔多,老套一句搵個唔會潛水既agent有事claim個陣唔會搞着自己
有冇人可以逐項解釋下
有新手如果有打算買保險,要搞清以下概念,咁就冇咁易俾agent水:

1. 醫保係入左院、長期治療費用嘅保障,實報實銷,咩病痛受傷都用得,唔只危疾。應該趁後生就買直到老。

2. 危疾或人壽保,係萬一出左事,一筆過俾保額筆錢你或家人,來應付生活所需,家庭經濟支柱係需要嘅。

3. 危疾或人壽保,係唔需要保終身。因為當你退左休、供完樓、仔女出晒身、父母已歸老時,萬一你出左事,果時你已經唔係經濟支柱,家人係會傷心,但係唔會影響到佢地生活。所以去到某年紀,呢兩類保障可以斷。而且,係越近退休年紀買既保額係越低既。

4. 你會問: 咁老左出左事咪冇野留俾自己/屋企人?點會冇?你供完層樓、收租層樓、股票、基金、儲落嘅現金,通通都係你同家人嘅,仲使乜靠份到喉唔到肺嘅賠償?
至於上面所講嘅資產點黎,我會話唔買儲蓄保慳落嚟嘅錢,經20-30年長線投資,多少一定建立到。

5. 保險可以買,唔使買儲蓄成份嘅。
我覺得一畢業就買份醫療係人人都有需要同最有用,其他就睇個人需要。
你咁驚的話 供份自願醫保 已經足夠
你要分意外 or大病

意外: 我相信大部份人都去公立醫院 A&E
大病: 其實自願醫保都夠cover 50-60% 支出 同埋建議去左公立醫院睇 再考慮私院
因為你老左都要生活費 + 年紀越大越易中
千祈唔好咁諗
我有聽過一間claim半年先claim到
等筆錢開飯死硬
自願醫保都有高端版
保費俾一般高端醫療平 (我果份六千幾一年)
個額夠cover私院有突 (有成千萬)
應該咁計
公司份plan可以claim到幾盡,eg 3萬
你醫療就執份3萬執底費嘅
Touch wood 有大病,claim爆左公司果份先claim自己果份
到退休嗰陣無咗公司嗰份,屆時嗰3萬自己比好啲?
因為到時再買一份無墊底費嘅會貴到仆街?
俾啲信心自己啦, 退左休每年拎唔到3萬蚊出黎?
有人可能因為冇醫保, 患大病的醫藥費搞到傾家盪產 / 醫唔返. 但會唔會因為果3萬銀傾家盪產 / 醫唔返?
咁老左又健健康康蚺claim保險咁咪冇生活費?
退左休只能靠份賠償來做生活費是否悲哀?
洗乜買咁貴
保險原意就係賭博一場 將醫療支出風險轉比保險公司

我老母65歲 我都係幫佢買7-8千一年自願醫保(保45萬)
買term同有儲蓄成份既分別就係到
巴打,算啦,人地可能sales黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞