抑鬱症圍爐區(10)

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
或許我不能完全了解你內心的痛苦,但我也曾置身於無助和絕望之中,明白身處痛苦是怎樣一回事。無論你的是否想放棄自己,也希望你不要將困擾藏在心裡,因鬱結和壓力積存得太多太久,到情緒爆發時可能已超出你所能控制的程度。

你不如停一停,到我們的網站 www.help4suicide.com.hk 。 那裡有一些勵志故事、有趣短片,也有與自殺有關的人與事,你可以隨心看看。您更可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:下午4時至凌晨1時;星期六、日及公眾假期:晚上8時至凌晨1時),即時與我們的義工在網上交談,或致電我們24小時電話熱線2389-2222,與我們的義工傾訴。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
覺唔覺政府啲防疫閪嘢會加劇情緒
抑鬱到屋企人都唔想見
你地會唔會戒咖啡因同甜嘢?
呢半年因為健康問題搞到好焦慮同好責怪自己,但又唔敢同朋友講,因為覺得我個病明明好易避免到,但係偏偏自己點搞都搞唔好。我亦都好似習慣咗將自己嘅擔憂/煩惱“分流”,例如朋友A只可以講家庭問題,朋友B只可以講學業... 令到連想open up自己都自設咗好多obstacles,只有喺counselor面前先夠膽講,真係好攰
將自己嘅煩惱分流喺件正確嘅事,因為每個朋友可以理解你嘅方面都唔同,如果搵錯朋友而佢地因為唔了解就講錯咗啲你唔啱聽嘅嘢仲難受..
我都覺得open up係件好難嘅事,如果唔係因為呢個病而令到我要放人飛機,我都唔會同任何人講我覺得好過意唔去啊俾人知道咗自己有呢方面嘅問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞