抑鬱症圍爐區(10)

907 回覆
15 Like 1 Dislike
日撚日喺度講錢
你唔煩我都煩
自行停咗藥成2-3個月
因為之前果排好忙,日日都唔記得食
久而久之就連自己要食藥都唔記得
半個月前都仲ok,整體係快樂
呢半個月開始平穩地down
利申 唔係抑鬱 係ptsd
我好想放開依個世界一排
每一日都好窒息
好辛苦
好想搵返啲朋友
而家根本黎生咁款
既然你話有錯請屌, 咁我就唔客氣啦, 你真係講錯幾多嘢

第一樣嘢係要分返清楚educational psychologist同clinical psychologist嘅分別, educational psychologist主要係做assessment, 佢哋係唔會做輔導, clinical psychologist係用各種psychotherapy治療情緒病, 所以有病應該係睇clinical psychologist, 佢哋同時亦都可以做到educational psychologist做嘅assessment, 不限於以下例子(IQ TEST, ADHD TEST), 亦可以作出專業嘅精神科診斷, 有啲精神病精神科醫生都依賴佢哋去作出診斷, 例如自閉症,人格障礙

第二樣嘢係私家醫生嘅收費, 一般覆診診金係約一千蚊, 名醫先會2000蚊(30min), 藥費另計, 其實私家醫生都會用副廠藥, 有啲好啲嘅就用加拿大副廠(apo, pms), 其他可能用差啲嘅副廠, 例如香港製造或者印度廠, 不過要留意嘅係有啲舊藥淨係得香港廠, 一般而言,藥物嘅價錢係反映喺藥費度, 當然有啲醫生食水深, 公立醫院嘅原則係用最平嘅藥( 一般嚟講都係用最差嘅廠), 正廠同副廠藥最大嘅分別係AUC 一定會唔同 (主要影響副作用profile), inactive ingredients一定會有分別(可能會導致過敏)

求診精神科最重要嘅係就算你同個醫生唔夾都唔好自行停藥, 自行停藥係會令病情大幅惡化, 有可能就算食番藥都醫唔好, 如果你同個醫生唔夾就搵另一個醫生幫你處理, 期間照食住啲藥先, 另外一點就建議係搵註冊嘅專科醫生而唔係有文憑嘅家庭醫生

你最錯嘅一點係建議病人向醫生攞stimulant, 如果食藥物有增重嘅話, (一般而言本身越瘦嘅人越容易增重),係應該轉一啲weight neutral嘅藥+見營養師同埋做運動, 例子如下亦不限於此,
antidepressant
SSRI: prozac, zoloft, cipram, lexapro
SNRI: Pristiq, Cymbalta
SMS: Brintellix
SARI: Trittico
NDRI: Wellbutrin
基本上大部分新藥(this class)嘅都係weight neutral, 新藥嘅定義係post-Prozac( 呢個標準係國際認可, 藥物唔係越新越好)

atypical antipsychotic
Abilify, Rexulti,Zeldox, latuda, Solian

mood stabilizer
lamictal

benzodiazepine
全部都係weight neutral

z drug
除非你夢遊食嘢,如果唔係都係weight neutral

如果想知邊啲藥會導致咩幅度嘅體重增加之後再講
全撚部人淨係識得落井下石
我食左年半15mg 覺得應該要再加劑量 因為都仲係會發啲好恐怖既夢 同埋訓得唔好⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞