Delta可威脅已打疫苗者 牛津學者:不可能群體免疫

268 回覆
321 Like 18 Dislike
中國野
衣家基本到到都吹風話要打第三針
你隻弱智5p狗死撚開啦
只要病毒有宿主就有機會變種
關你老母打得少打得慢撚事?
打哂兩針都照中架傻鳩
既然會中即係宿主唔會因為打針消失
加上武廢咁撚廢 點解要搞咁多嘢?

系你老母 甘你老母
學好少少中文喇弱智5p狗
我地係香港 防疫意識好高 個個戴口罩
無所謂既迫切需要打針囉 傻鳩
咁唔鐘意英國人嘅風格, 不如走
連登仔口罩都反呀
雖然自己出街就戴到個口罩穩一穩
無疫情都迫人戴口罩
邊個傻鳩d
直到世界盡頭
以為你嫌棄人哋唔防疫
室內戴我覺得正常
室外35度條街得幾丁友都要戴住攞苦黎辛
問題系潛在宿主越多,病毒變種機會就越大

假設病毒每感染一個病人,就會有萬份之一機會變種。

如果唔打疫苗,當會有10000人感染。病毒會變種既機率系 1 - (1 - 0.0001)^10000 = 63%

就算疫苗70%有效,有3000人感染,病毒會變種既機率系 1 - (1 - 0.0001)^3000 = 26%,相差一大截。
而家當然係咁講,早初「實驗」目的係群體免疫,成功就一天光曬,「實驗」結果係唔可行,咁咪目的退守防重症,之後要再賭就算變種都係可防重症,再上「實驗」第三針,再睇「實驗」結果。
成功嘅就共存,衰嘅就再「實驗」
又英國人 外國對打針異常情況有補償機制 港共無呀 點撚樣比呀

講緊香港無呢個逼切性呀
戴口罩係唔舒服 但打針有個人自身風險
而香港未打針前個疫情都唔係緊急 做乜鳩要趕住打啲緊急使用既疫苗
英國研究
唔好spin到完全清零
有些微、唔緊急既疫情 都仲要趕去打緊急使用既疫苗?
傻鳩

唔緊急既香港就算打到九成疫苗 都要等其他國家無事先旅遊通關
港共谷針只為左同支那通關
唔緊要,新版本疫苗”i針 pro max”將於今年推出,我同樣會將打針機會留比其他人,香港仁 加油
係香港打針有異常情況 邊個賠俾我地?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞