東野圭吾既作品算唔算吹大左?

320 回覆
57 Like 410 Dislike
睇過3本

解憂雜貨店
放學後 同睇緊
新參者

白夜行睇左第一章就擺番去書架
解憂我完全感動吾到我

放學後 係我目前為止覺得ok la既佢品

新參者睇到婆媳個到完全唔知做乜勁

係吹大左定係佢既作品係偵探類已經係top個d
最鍾意佢本秘密
嫌疑人X替身同白夜行都好正
惡意同白夜行都好睇
白夜行好正

幻夜就還好
個人意見:
東野圭吾嘅作品比起其他傳統偵探小說作品,會更想探討某個特別題材多過真係解謎(例如核電,腦死,殺人犯家屬等等),變相佢係近似社會(?)小說多過偵探小說。

新參者係加㾓恭一郎系列比較後期嘅作品,講加賀恭一郎調任去個新地方之後查一單案,佢用好幾組當地人物嘅小故事去逐漸帶出需要嘅線索,本身單案就好簡單,本書主要係想講小人物嘅故事多過查案,唔啱口味好正常

放學後就係佢第一部得獎作品,傳統查案作品,正正路路。

解憂雜貨店sell溫情嚟講算係咁,不過不失,係套戲帶起咗本書。

有心睇東野圭吾嘅,有時間重新睇一次白夜行,值得攞獎嘅作品。

穩陣好睇嘅可以睇伽利略系列先,如果都唔啱咁就唔建議再試,東野圭吾本身就好多作品好伏

解憂 同新參全程都好悶
係意志令我堅持睇落去
dls 假面之夜 難睇到標屎

好明顯有個含撚好叻嘅寫手寫曬前面幾乎所有篇章

悶撚到西咁

最尾兩章 係兩章

東野顔射完寫手先至自己寫返 dklmch

文筆明顯唔同 有無搞撚錯
白夜行都覺得唔好睇既話,我建議你返去研究返個屎坑
假面山莊定假面飯店
前者大伏,後者悶,又係套戲搭救
樓主睇咗一個chapter棄,所以未知本書係點寫法
白夜行好睇
揾含撚寫手已經係死罪

唔會再俾機會佢
白色夜行同解憂雜貨店都好睇
毒笑小說
東野要睇初中期作品,出道作秘密好好睇
東野作品主要睇人性, 解憂雜貨店係賣溫情,想感人催淚可以睇紅色手指
冇放學後個種一直吊既感覺
究竟係邊個想殺佢 同一直覺得佢份人係局長黎
邊個搞佢呢
之後個反轉得幾好 學到野 但唔會用算係多左個思考方法

白夜個d類別係下一章要認識真既人所以興趣
加賀恭一郎系列好睇
惡意,紅色手指,誰殺了他,我殺了他
其實新參者我覺得都好睇
醫學/科學三部曲(唔太記得個名)
變身
分身
宿命

白夜行
新既人所以冇咩興趣
醫學題材我覺得人魚沉睡之家有驚喜
白夜行好好睇喎
咁多人話好睇實冇水錯你嘅
秘密我喊到仆晒街
完全想像唔到如果發生係自己身上會點
套戲咁多勁演員梗係㗎
剩係睇早期果啲得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞