東野圭吾既作品算唔算吹大左?

320 回覆
57 Like 410 Dislike
亮司成世射唔出
除左雪穗同佢手交
雪穗同其他男人從來唔手交
個地位一定唔係兵
變身 時生果啲反而仲好睇
秘密喊到仆街+1
白夜行都好好睇
解憂都覺得感動
佢近期果d都冇再睇,因為有d公式化都係講人性

我係十幾年前睇完零奶遙套日劇白夜行入坑,果陣佢前期寫既都唔多中譯本,有既都係佳作例如秘密,惡意果d

過左十幾年對呢兩本仲好有印象
館系列有咁差咩
雖然唔少都係好耐之前睇 近排都無翻睇 但印象中唔錯架喎
setting算引人入勝 佢果類idea亦都好啱我胃口

睇嚟我口味同呢度幾位會員唔同
同埋我係睇原文唔係睇譯本 個感覺又可能有出入
我覺得佢作品都幾有創意
白夜行我反而覺得幾好睇,雖然有d長,但鋪排得唔錯
惡意同X獻身都好好睇
我有睇開館系列
其實如果鍾意睇敘詭會鍾意
另外順住系列睇 知個設定館有機關 再睇時鐘/人面唔會覺得好似出茅招咁(因為核心唔係機關)
當初睇十角同時鐘真係好震撼
另外綾辻行人比較少人會提供hint係內容入面

因為發覺而家好多日系推理小說
一係自說自話 (推理話係就係)
一係只寫到有意外結局 (東野)
邊個post?
本格早期金田一係最易接觸到

開始睇小說發覺原來模仿(接近抄)二階堂黎人
最近既大山誠一郎就真係好本格
有冇睇過島田莊司?
我中學時候睇好多佢嘅小說
淨係睇咗兩本
睇完金田一走去睇占星術
斜屋犯罪個trick
呢兩本係好早期佢嘅書了
占星術應該算係處女作
條橋畀金田一抄左
因為我開新作家強迫症咁盡量從第一本開始睇,所以到異邦騎士就停咗,事關唔想預借但又懶得去圖書館搵(要搭車)
最鍾意都係伽里略
伽里略其他故仔拍曬咁滯啦喎 呢本新得黎未拍又好評 緊係拍呢本
十角館直頭係笑話一則

一開波寫明係孤島設定 致敬阿嘉莎
點知個兇手原來可以坐大飛自出自入
真係當班讀者係傻仔
[書蟲]你最近睇緊咩書?6
https://lih.kg/2554108
好似咩書都有討論我都想多d人講下日系推理
雖然本書我睇左, 但電影都會好期待, 話晒係第一代伽利略相隔十三年再合作
島田睇幾本覺得好難讀 (有d好多字又陰暗feel)
詭計有時又唔太現實
Oh father好好好好睇
唔明依本點解好評
可能想要本本都容疑者x個level要求太高啦
利用遊行去收藏殺人道具果part好好喎, 要好指細睇先明晒成個步驟, 反而收尾收得唔好, 有d畫蛇添足
收道具果個橋係好,但係有份參與果d人冇可能估唔到用黎做乜
寧願佢個故事係大家互相包庇殺左佢

最尾真係早一章完好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞