東野圭吾既作品算唔算吹大左?

320 回覆
57 Like 410 Dislike
白夜行早段不斷出新角色,我係要搵張紙寫低D人名,但睇完係覺得非常好睇
有,但其實佢作品睇占星術、斜屋犯罪、異邦騎士、奇想天慟就夠,有興趣可以追埋吉敷竹史同其他獨立短篇
御手洗潔上面3本以外既=shit,用一堆完全唔關事既內容黎填滿作文字數,謎題解釋又爛,下下都用運氣巧合黎解釋,差到我懷疑佢占星術個詭計係咪抄返黎既,每睇完一本都覺得中伏哂時間
我就咁睇,館系列係比推理小說新人入坑既作品,所以比較淺白,就算係評價最高既時計館睇到一半都已經估到詭計係咩,提示太明顯
當新手讀物黎睇係唔錯既而且篇幅短都比較易追
時計館係好睇嘅 起碼佢個詭計係叫做接受到
唔似得十角館咁樣 玩暴風雪山莊玩到不知所措

新手讀物嘅話 真係睇時計館就算會好啲

頂佢個肺暗黑館我睇完又放底又再拎番黎睇 好悶 又拖長黎寫
三浦紫苑
啲冷門題材都可以寫到好吸引
你講嗰啲我都有睇, 我覺得奇想天慟係真係幾正
其餘嗰啲(基本上都係後期長篇)確實有你講嘅弊病, 鍾意扯開話題
雖然我唔鐘意睇民俗風
但佢啲小說真心好神
好中意呢種style,輕鬆小品
好似冇乜post淨係講推理小說咁
我幾鍾意呢本
假面系列三本其實係衰假面之夜, 即係黎緊木村會拍嘅電影版續集, 最後長篇大論解釋兇手點樣犯案, 真係嚴重敗筆, 其餘兩本其實ok嘅, 加埋電影版有咁多明星坐陣, 其實幾好睇
好耐之前有呢個Post
https://lihkg.com/thread/2181576/
見到自己
原來有post

麻神都有人推介
轉po 討論先

有冇人睇開京極夏彦?
同 三津田信三果種風格係咪差好多?

姑獲鳥之夏個封面好恐怖
後者的確係幾似前者
但前者太神 連我依啲唔睇民俗風嘅都會睇一兩本
呢排睇得太多島田 想轉下口味
但係三三除左無頭同山魔 評價都普通
無頭依本上左神台 的確好睇
睇京極啦 好正 氣氛正好多

好後悔一開始就睇左無頭 唯有寄望佢新書
你有冇話咩類型岩睇?我再諗下
手法要有邏輯啲 島田果啲愈嚟愈靠巧合
推理最後最好會反轉再反轉
麻神本 獨眼少女
反正你依期睇緊民俗風 應該岩你睇
麻神特色大約係點?
佈局吹到好大 伏筆睇落好密
但結局你會吹佢唔脹
聽落幾正 睇你推介果本先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞