東野圭吾既作品算唔算吹大左?

320 回覆
57 Like 410 Dislike
個人覺得新本格果啲都唔錯 例如館系列嘅綾辻行人, 有栖川有栖, 島田莊司
當然上面有啲巴打講嘅米澤穂信都好值得睇
新嗰兩本 希望之線同祈念之樹都唔好睇 鍾意加賀系列
顛峰:嫌疑犯X 白夜行
惡意 解憂 都好正

不過可能有啲人睇解憂 會有期待落差,
因為唔太係推理小說

btw 咁啱依幾日先睇完新新地嘅祈念之樹,
有冇人睇咗一齊討論下
似解憂嗰個類型
但我覺得冇咁好睇,整體還好但冇乜驚喜
綾辻行人 真係笑話一則
優秀嘅 有嘅 但差嘅更加多咁解
宿命都唔好睇
可能唔係東野吹大左而係個post吹大左
幾乎無爭議性既都上到熱門
攞番白夜行黎睇先
好正
早期嗰啲好睇啲
佢嘅新本格咁多年黎都一直好受爭議
拉普拉斯好似麻麻 有科幻元素
惡意
京極夏彥系列都正,將鬼怪融入連環殺人,最好睇係佢啲詭辯又有科學根據
拉普拉斯適合用嚟開另一個系列 魔力的胎動出嗰時我仲以為係續集屌你老味前傳嚟嘅
怪笑小說
睇左廿幾本,確實佢既小說品質都幾參差,尤其係近年真係近乎冇一本揀得落手
白夜行個結局根本就係愛情小說
我覺得拉普拉斯又係一本不過不失嘅作品。

設定、情節、結局都冇話太差

但好可惜嘅係好多角色比較似係劇情工具多過一個登場人物。至少我睇完之後對女主角、保鑣同埋嗰個教授都係冇深刻感受。
我幾中意新參者
白夜行真係要睇落去先好睇,冇辦法
解憂雜貨店有啲唔湯唔水,其實呢本反而似返伊坂幸太郎轉頭
但咁樣我不如直接睇伊坂
然後最好睇其實始終係嫌疑犯X
同埋啲惡搞系列其實好有趣名偵探之掟and超殺人事件我好鍾意
睇開推理小說甚至係金田一嘅人睇落應該會好開心

佢早年同近年,尤其近年都多伏
有時諗清楚其實又唔係話好差
只係出版社本本都吹到極大,
全部唔係吹到震撼結尾,集唔知幾多年大成,就係生涯巔峰之作
將個期望值拉到爆,
點知睇到最後係一般嘢嚟,甚至根本唔係推理小說
白夜行好撚好睇喎嗰時睇完本書覺得唔夠喉仲專登睇埋套劇
伊坂幸太郎嘅話有邊本推薦
差唔多睇哂早中期作品, 個人覺得徬徨之刃同異變13秒最好睇
有冇同好
點睇江戶川亂步
咁又唔好拉埋國王遊戲遊戲嚟講,
東野差極果啲都仲係一本合格嘅書嚟,只係唔好睇咁解
國王遊戲由文筆故事到結局都係100%垃圾
第一次買推理懸疑類嘅書返去係睇唔完
佢係垃圾到可以令人完全唔關心個真相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞