東野圭吾既作品算唔算吹大左?

320 回覆
57 Like 410 Dislike
成本書咁撚open 你話兩條線只係巧合,或者亮司只係自己妄想症去為雪穗都得
格局似 但實際發展唔同

秘密 同 那時的某人 依兩本真係一樣咁濟
我覺得佢地點都有種牽絆係度
佢地各自為對方既太陽
呢個世界得佢地知道彼此內心最真實一面
雪穗縫R&Y 既袋仔俾亮司同間店叫R&Y
而且最尾果幕話佢個背影好似白色幽靈
我理解佢為連最後既靈魂都無埋
始終無講D 咩內心戲真係睇你點睇
幻夜個男主就真係兵中兵
惡意個plot twist真係痴線 完全估唔到
將亮司比喻為太陽 我諗都佔左好大份量嘅 可以算係情感依賴
特別係兩個人一直以「共生」但無一齊嘅情況下去生活
如果論收兵 幻夜嗰種會似啲

所以當亮司自殺之後 佢轉身走嗰下
佢個世界已經無左任何光明 對佢黎講 依個下場好絕
我覺得個結局mama地,如果係開放式會更好,同埋唔夠扭橋,好多野都一路睇一路估到
C兄識貨,變身,分身,宿命全部睇晒。仲有異變13秒都正。
雪穗一向好識掩飾同做戲 乜責任都可以推得一乾二淨 咁作為一個女店主見到有人跳樓死係自己店前 正常反應應該係驚慌尖叫 根據雪穗一貫嘅作風 如果佢靜係當男主兵仔 佢會即時交到戲 但佢比嘅反應係面無表情 代表佢內心有動搖
唔會巧合架啦 時序發生咁耐 如果咁都叫巧合 無需要刻意寫做太陽論
人魚沉睡的家套電影嗰個兩個細路女演員超水準。
答案:

我的天空裏沒有太陽,總是黑夜,但並不暗,因為有東西代替了太陽。雖然沒有太陽那麼明亮,但對我來說已經足夠。憑藉著這份光,我便能把黑夜當成白天。我從來就沒有太陽,所以不怕失去。

(其實都寫得算幾白 但點解有人會質疑佢兩個
有人要格硬駁實有得駁

講真如果話佢兩個只係單純一隻兵。。。可以睇下幻夜咩先係兵中之王
兵仔黎講嫌疑犯X先係大佬
本平行愛情由佢一出等中文版等到我死咁滯
皇冠出書出得慢,獨步又好少簽舊作
認同,有一幕係係架車度,雪惠佢助手難得咁講佢自己既真實想法,反映亮司係佢心目中好重要,但本書同時又講佢係鍾意另一個富二代男仔(好似有打高爾夫球果個,但一早已經對雪惠有戒心),所以究竟雪惠個心係係邊個男人度呢?
但X無新海冬美咁毒女人,明知撚鳩你仲要繼續中落去先係兵中之霸
醒唔起邊個 要重睇番先
亮司係雪穗心目應該遠超於愛情既存在啦
佢地係共生既關係係彼此既太陽
冇記錯一成開頭係想追佢唔起眼嗰個frd雪穗好勝心強 想身邊所有男人圍住自己轉 又想進入上流社會 咪去溝一成
咁就係導演功力

唔係作者
岩岩睇完,覺得ok嘅,冇咩特別,又唔會話特別感動
P.S. 覺得所以配角只係為咗交代劇情
咁佢都驚俾其它人見到正面表情啦
淨係驚刑警咩
似冷酷多
白夜行真心屈wor
點解要咁強求一定要有心理描述
有啲位真係要畫公仔畫出腸好啲咩

最好睇最到肉嗰啲心理描述 佢自己喺早前都講過出黎
咪就係太陽嗰番說話 上面都有c&p出黎
當佢轉過身嗰刻 已經無左太陽 依下先係最好睇
而唔係你預期想佢比更多反應比到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞