東野圭吾既作品算唔算吹大左?

320 回覆
57 Like 410 Dislike
竟然有同好
伊坂幸太郎好多故仔都好warm呀而且好鍾意佢用群像劇方法, n個角色/時間點, 唔同線聚埋一齊, 先睇到成個故事嘅寫作手法
秘密好睇到傻
白夜行都係當劇情小說睇
暫時睇宮部美幸,三浦紫苑,米澤穗信本本都有水準(起碼唔覺得浪費時間先)
每次開一本新嘅東野圭吾都好似買大細咁
想睇傳統偵探小說既睇東野圭吾既伽利略就夠了,已經算係最接近傳統偵探小說
佢其他作品即使係伽利略都有一個主體想去研究/帶出,所以同傳統偵探小說有分別
更加多既係偏社會類既書 只係加左偵探/刑偵原素入去
如果當偵探小說咁睇,未必個個都會話好睇,但了解埋其實佢值得有依家既名氣
至於白夜行就重睇啦 唔好咁易放棄 因為佢真係好正
佢唔係本本好睇
紅左之後新寫果d多數都係簡單解謎配扭橋人物關係

唔計電視劇果d熱門, 推介惡意
伊坂幸太郎同好+1
不過係中意佢d小說嘅鋪排,佢d小說其實應該唔exactly 算推理類?
東野圭吾睇佢四大名作得啦
紅左之後鳩作到
變身好無聊喎師兄
主角每兩三頁就頭痛嘔心,如此描述貫穿成部作品,只能夠話係內容貧乏
依本真係勁好睇,完全冇用任何冷場,好似睇緊一部荷里活電影咁
有冇同類型既書推介
伊板幸太郎加一由蚱蜢開始睇
同意。推理小說最差就係由兇手講返自己點樣犯案,呢本正正犯咗呢個毛病。東野圭吾可能回哂塘,再無創意,或者真係揾人代寫
秘密同嫌疑人X好好睇,佢出書出咁密實會有伏
佢產量太多, 會有d高低起伏, 我選擇記住佢精彩嘅作品, 一般果d睇完就算, 最近睇果本人魚沉睡的家就幾鍾意
米澤真係正
一開頭睇古典部入坑
可以睇到由頭兩本去到後期有好大進步
跟住睇埋小市民/尋狗/追憶五斷章
覺得佢寫日常推理真係冇得頂
佢產量太多, 會有d高低起伏, 我選擇記住佢精彩嘅作品, 一般果d睇完就算, 最近睇果本人魚沉睡的家就幾鍾意
或者你睇晒白夜行會有新諗法
東野圭吾好多推理小說既新嘗試
譬如早期既名偵探的守則、下課後、嫌疑犯X之獻身都係破格之作
佢作品太多,所以良莠不齊,一啖砂糖一啖屎
但佢既文壇地位都唔算吹大左既
劇情類好睇+1
有一套少啲人講既流星之伴(可能記錯)
寫3兄妹俾人殺老豆老母
想報仇周圍呃人
幾乎完全冇推理元素但劇情我幾鐘意
仲係東野少有既完美happy ending
加賀系列好好睇
不過係咪話唔會再寫落去
東野啲小說嚴格嚟講得湯川學線同埋一本叫異變十三秒好睇
其他都好格式化地推理,唔算好特出
仲要係越新嘅越唔好睇
空洞的十字架、平行時空的愛情、乜鳩祈禱果堆都幾差吓
加賀都可以嘅,但都係越後越唔好睇
本身小市民嗰期寫得比較亂,冰菓開始就開始引人入勝,日常類好強
太刀洗系列都好睇(王與馬戲團,真相的十公尺前)
不過要睇咗《再見,妖精》先,呢本就比較悶,如果對巴爾幹戰爭完全冇concept的話,雖則我都係一知半解
我麻麻地,但叫做新果堆比較寫得好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞