塊面爛到就黎想死

217 回覆
36 Like 16 Dislike
我第一年30>20, 頭9 個月係咁爆,開始出少左但都係好紅,乾,甩皮
第二年開始真係好左好多,冇咁紅,穩定左再減到10

醫生話有d 野戒左會穩陣d,但個個唔同,唯獨防曬要做好,我自己初初食a酸搽防曬會好痕,但冇計捱過就ok

食a酸期間,唔使特別treatment. 做d 基本野就可以

我都係5x kg
點解拖咁長黎食?
醫生點講呢?
無醫好佢就叫妳停?
同埋勸樓主妳唔好再去咩美容院搞咁多野
仲有唔明點解妳之前會去做激光果d
妳未控制到暗瘡根本咩都唔使做
妳搵返個專業d皮膚科醫生食多次a酸好過
咁少肉仲要做咁多運動
一年內20mg減到10mg
你本身幾重
因為我都係爛
果陣係第一個月有個幾星期爆發期
爆完後到而家食左10個月到 1粒都無再出
我由一開始就每日40mg直到而家
我自己買甘醇酸換膚解決咗暗倉問題,
依加試緊用TCA治療凹凸洞,有興趣研究可問我....
https://t.me/joinchat/EoQujE3CQa5XsXTwgVWzJQ
入呢個tg group啦
入面大把同路人比到真意見妳
我自己試過好多方法,最後都係搞唔掂要食A酸,食緊第2個月,冇乜再出新瘡
睇咗8000左右,佢係A酸 但佢會有好多其他輔助產品幫你 eg 水陽酸
優思明
其實甘樣壓力最大影響,我以前爛面左成年,日日唔開心,最後轉左工就無事,主要原來因為工作問題,加上有時間做運動,再keep住食維B雜 就無事喇。

同埋爛面係咩護膚品化妝品都唔好亂試,只用清水洗面,同只擦有保濕成份面霜,其他咩都唔好用。

有冇試過做運動先?
心態好影響呀
加油呀絲打
絲打好多謝你咁詳盡回覆
我想問下你係跟邊一種食法 停咗幾耐 同埋有復發過嗎?
因為我就係唔想長期keep住食 始終傷肝同埋可能都會想生bb
有冇試過超過半年住屋企以外唔同地方?

飲食、生活習慣都有不斷變既話

用排除法計得一個共通點 就係咁多年黎都係住同一個地方,有一種特定過敏原係你屋企附近
內分泌失調?睇下中醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞