將軍澳討論區 (21)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
香港政府真係垃圾黎
起個公園仔起10年
過去一年都升咗一球,真係睇你夠唔夠膽搏佢跌
1.) Yes, 已通過起有斜路的設施。詳情自己問管理處,我已搬走,唔知了。
2.) 我住左10幾年,我可以比d意見。

優點:
對比同齡同期非新式住宅,主人房算ok大 (70尺),樓底高,電視距離夠,幾乎等如地鐵上蓋因為條商場天橋好短,中間位,去四周都好方便,的士站超近lift lobby,好用 & 罕有,自己樓習走廊 & 樓梯未潮濕過,有蓋落商場,近24小時Mc記,細2房細房好大,大2房個廳好大,3房平。
lift button好用,可以cancel。管理費實呎約$2.75。管理費包火險包垃圾袋。樓價算好平。

缺點:
會所垃圾冇野玩,保安垃圾(管理平台制度差,但保安員本身係ok友善的),陌生人上平台基本上跟尾入一定入到,8級樓梯(但將來有斜路),個仆街平台一落雨就濕晒,但風大雨正頭浸,有次咩咩風球係浸到過鞋,即係行唔到除非著水鞋,我由自己個座行去另一座,都死,最後放棄回家,你睇樓可以留心睇佢去水位,同冇去水位冇分別,設計失敗,我建議不要買3, 5, 6座(不過佢地向西北東北景觀最好),同埋太遠,落商場好遠路。

全部則都係開門踩廚,豪冇玄關可言,有小朋友死梗,一定將dirty野踩完廚再踩晒全屋(除非你改開放式),不可以相連單位,3房太細唔夠換,想大d一定要揀其他屋苑,廁所超細,你肥D你唔會入到。陣少。舊式開則,所以應望隔離單位好勁,隔離撩幾多粒鼻屎你都可以數到。上平台3架大lift,你新住,一定比佢玩死,尤其2架lift同時到,佢冇indicator架,你要睇上下箭咀(onL9)。3房清一色冇靚景。採光其差(我向銀線灣都咁),向蔚藍打死唔好買,困死你。向馬路冇中高層預左長關窗,好嘈。飯廳導流窗係笑話,向天井。

講住咁多先。
我住貝沙灣
你條撚樣真係行開啦
天1都出嚟吠
Are you on9,我係屌緊有人盲目吹奏某區而誤導人
轉樓都應該有啲空間嘅 話晒都已經有層揸手
將軍澳有冇aa tg group
半年咋
好似沙灘啲防鯊網

由大海景變左湖景
買果個都弱智,配套同樓齡咁差,買康城將中唔好?
買果個都弱智,配套同樓齡咁差,買康城將中唔好?

呢個價其實加多少少有新都城細3房2廁
咁條橋真係一定要起
將軍澳依家太多人口
呢排落雨條隧道更加塞
預備搬入將軍澳, 買2房. 早2個月睇過康城, 維景, 都會駅, 將中, 將廣, 君傲同蔚南.
睇完康城覺得除左近地鐵站既malibu可考慮外, 其他都唔多dim. 晉海, LP6要行10分鐘先到地鐵站, 而係調景嶺開始計又要多10分鐘先到康城..咁咪返屋企又要遠多20分鐘, 所以唔考慮康城
都會駅唔覺得同維景個價差得遠, 睇果時都唔覺得差, 不過黑廁又怕佢漏水等問題, 就唔諗. 之前間屋的質素唔高, 有爛石屎又漏水問題, 所以覺得買樓要買高質先少煩惱
維景係OK既, 成個感覺好舒服. 不過大堂有D舊同走廊暗. 仲有睇到既鎖匙盤都舊D, 扣左分. 但個廚房3邊, 係正既 同埋貴囉~ 仲有樓下冇咩好食, 都會駅個商場似公屋商場多D.
之後睇將中, 睇左個向海單位, 高層唔怕將來政府大廈, 果下我立即打消左買維景既諗頭, 因為平好多, 樓下又有商場. 不過之後知道有人頭泳池就扣左D分.
將廣平入去見到咁大個廚房嘩左一聲. 但個廳太細, 好似有個積係個窗係尖既, 覺得好痴線, 雖然係尖住出面但入面都覺得唔舒服.
君傲5門歸心, 個積太差冇諗
蔚南感覺好舊, 個露台可以爬去隔離屋...
另外寶林坑口其他的都唔諗了, 唔想咁舊又咁入.
以上係睇完TKO既少少感受, 有錯請勿插

利申: 最後我係買左以上其中一個屋苑
將中?
點解新都城完全唔考慮
唔買將南?
無錢買掛
唔好理佢啦屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞