澳洲留學生討論區(10)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
澳大利亞總理莫里森:需要有80%的成年人口接種第二劑新冠疫苗,才會考慮重新開放邊境。

不如算啦好嗎?
搞咁多野nsw咪係又爆到七彩
澳大利亞總理莫里森:我相信我們可以在年底前達到70%的接種率。

上年報mpt mot 嘅係defer 定no offer?
今年係咪都唔使諗澳洲
下年都唔洗諗
咁各位MPT MOT ching 轉去英國定點
好迷惘
終於肯講出口 好事嚟
俾大家死左條心佢
巴打你讀緊MD?
我都想過去澳洲讀
其實大約要幾耐先有80%
依家咁睇 唔覺得會有呢一日
澳洲依家先得14%
vaccination做得比較好好既美國英國都得around 50%
Scott Mo話只要打針先俾去cafe同bar啲人就會屈服
睇個勢係依家係要迫澳洲人打針換自由
先瘋狂lockdown curfew唔俾出街
再用警察同軍隊鎮壓反抗聲音同遊行
一步一步要市民用疫苗換取出街同返工嘅權利
其實澳洲同香港都幾似
如果真係做到好盡又冇咩反抗我諗下年年尾(雖然Scott Mo聲稱今年年尾就可以70%)
大家諗住下年想黎既話可以唔使諗 盡早轉戰其他地方
vaccine rate 80%最快achieve都講緊2022年尾起跳
G持 U life無價
而家睇好似最高接種率係iceland都係得71%
究竟澳洲要80%係咪要2023
真係唔明點解澳洲人咁都唔反
連state去state都要隔離14日
其實慢慢接翻啲留學生翻黎咪得 又唔使一次過咁多
上個禮拜melb sydney有大型示威反lockdown
好似之後開咗勁多罰單 政府有錢收ez revenue fat fat
佢咁講法啲留學生肯定走哂啦睇 佢經濟幾時死
政治目的大於一切
少啲外人入嚟愈容易控制
澳洲新聞又俾財團控制哂
日日散播恐懼 講到1單case都好嚴重
真係任佢玩
SCOMO當選果陣就已經話要守護澳洲border
佢真係會夠膽封到2046
反正一定有人會支持封關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞