澳洲留學生討論區(10)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
哦哦哦,我仲以為一定要打

…..

認真 一講疫苗就簡化做anti vac vs vac個討論真係好方便

我咁講啦 打針似係政治用途多過防疫用途
1: 已知唔係100%防印度變種&防止傳播鏈就唔應該用”回到正常生活”,去叫人打
2. 我就係唔係anti vac 我係pro choice。我對疫苗抱有懷疑 想要多啲數據去證明/否定自己想法,咁就入antivac 咁都幾易
3. 我一個呢個想法就可以令澳洲唔開關 我真是荒謬把自己看得那麼高
4. 政治啲諗 打疫苗就係為咗比當權者射走個責任:
打咗 照中 > 責任不在我方
打咗 唔中 > 我幫你揾到vaccine
唔打 > 一定係民眾問題
打咗 中副作用 > 藥廠問題(希望我冇記錯 面世咗10個月左右嘅輝端啱啱先上到FDA approve)

咁講啦,疫苗呢啲嘢 你就當我係個人唔識諗、冇讀過Bio唔識patheogen同immunity 點運作啦 我都係唔會打 除非要入境嗰度話一定要打我先會賭下命
唔知咩嚟
不過香港打到100%針 澳洲都唔會開關比香港架啦 大家慢慢等
1. 唔係100% 但係有幾十%防變種、防傳染、減低重症機會,咁唔係回到正常生活嘅第一步?執著唔係100%防禦力同埋打完會死人(0.幾%?你行出街都有0.幾%會俾車車死啦)唔合理
2. Ok 你話你唔係就唔係
3. 有好多人有你呢類諗法,結果就係好多人冇打
4. 唔反對,但係同打唔打疫苗冇關係

乜叫當你唔識諗,咁即係點講你都係唔會聽?

利申:你唔打係你自由
樓上係onshore 關香港打針咩事
你唔係轉去加拿大咩
加拿大一定要打先入到境
其實香港人(連登仔)antivax係咪因為香港政府谷針所以對vaccine好反感
但其實全世界都一樣谷緊針想vaccine rate高啲
咁我咪直接賭命 都冇計

都冇辦法架 被迫打我哋呢啲一介蟻民可以做乜 連上網講下自己點睇都直接被人類公敵

不過真心講下嘅 我對兩極化越嚟越嚴重嘅情況有啲感嘆 Trump vs Anti Trump vac vs anti vac etc.

好啦我都係去book針先
至少我唔係啦 就算我喺外國 我都會doubt枝針 太快出又太少sample

不過
#苗撚又柒左又中副作用
#反針撚未撚讀過書又係到嘈

真係萬用句
佢個solution就係最好全世界唔洗打針
周圍去
我個solution係研發緊嘅特效藥,令個病reduce做可以食完藥處理好嘅病咁。而呢個solution係基於已知打完疫苗仲有機會做帶菌者嘅background去度

不過無可否認 打針對發展中國家而言係最有用嘅方法,所以我只係講你係啱嘅
到時就會巴打會唔會doubt隻藥安唔安全同有會唔會有後遺症
到時巴打會唔會doubt隻藥安唔安全同會唔會有後遺症
你都on撚9
我入唔到澳洲境都唔會屌9人地當地人民唔打針啦
你自私到仆街 不嬲打唔打都係個人選擇架啦
咁你反乜撚強制檢測?molala話人搞到你冇得入境讀書?
點解你會俾人負皮
班友到依家都唔知其實所謂防疫係一場政治show
我講過反對強制檢測?復錯user?憤怒矇蔽雙眼?
原來係啲為咗防疫就連強制檢測都覺得冇乜野嘅傻閪
發覺啲antivax講嘢有啲語障
佢地啲留言好1999 成日要睇幾次但係都唔知佢地想點
我幾時講過支持定反對強制檢測?ching係咪理解能力有問題 我建議你慳返幾十萬唔好去澳洲,讀書呢啲唔啱你
Qantas email

With vaccinations continuing to roll out across Australia, we are getting ready to reunite our customers with their family, friends, colleagues and favourite destinations around the globe.

Based on the current vaccination projection rates and the Australian Government's plan for reopening borders, we are preparing for Qantas and Jetstar International flights to resume as follows:

• From mid-December 2021, between Australia and Fiji, Singapore, the United States, Japan, United Kingdom and Canada.*

• From mid-February 2022, between Australia and Hong Kong.*

咁有信心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞