寵物離世,真係好難面對

229 回覆
206 Like 4 Dislike
我明呀
火化左或塵歸塵後就咩都無
乜野都想留
今朝起身睇下隻倉鼠
叫極都唔郁 冇哂呼吸
一摸落去成個身都凍哂硬哂
睇黎好似走得好安詳咁
但仲諗緊會唔會係冬眠
我覺得都係斷捨離好啲
留佢咁多野驚佢投唔倒胎
明白啊巴打大家過來人
And thanks for being sentimental!!!
有感情先係有血有肉嘅人類 that’s what makes us feel alive
狗狗喺第二個世界知你有諗起佢都會好開心
同埋好似上面嘅巴打講
我地走左之後到最後同寵物都會再相遇
所以趁我哋而家仲有愛
將我哋嘅愛傳俾下一隻寵物又好
關心多啲身邊嘅人又好
關心多啲自己都好
要多謝走咗嘅毛孩教識我哋點做一個好人
真心好空虛
走咗咁多年仲好掛住佢
佢嘅嘢仍然喺度 冇掉過
仲以為得自己咁變態
個心有諗過 話唔定未來有一日可以複製番佢出嚟定點
總之唔捨得掉
唉睇到喊
狗仔走咗一年幾 睇完依個post又停唔到咁喊
諗返起佢最後一日係醫院嘅情況
好辛苦 但係幫到自己嘅好似真係得時間
用時間沖淡一切 依家諗返起佢已經唔會剩係想喊
佢走咗之後我就決定將佢紋係我身上 一世都帶住佢
佢擔心你~所以托兩個兄弟接替照顧你,佢會乖乖係彩虹橋等你同佢相聚嘅一日
我隻poodle生cancer
臨走前三日開始唔肯食野(或者食唔到)
臨走前一晚抱住佢摸下
第二日就走左 仲要我出左去 返黎唔見佢衝出黎就知出事啦

上年九月尾走、sad左好耐、依家睇見佢啲相仲好掛住佢

時間可以沖淡 共勉之
我都有諗過紋
兩兄弟個大佬真係好似佢
食藥食咗落口都會吐出黎
又嬲又好笑
睇到想喊
支持大家都繼續領養
可以拎支筆寫封信俾佢,慢慢寫,寫你同佢之前生活細節,寫你想多謝佢嘅嘢,唔洗急,慢慢一諗到就寫,但係信嘅最後都要同佢道別,攪掂咗可以同佢一齊火化個陣燒咗佢,如果唔一齊得就自己燒咗佢。如果有其他家庭成員都可以各自一封.

以上係我之前嘅做法,樓主保重
加油💪🏻
死左隻11歲poodle, 宜家又養番隻。 無得取代但起馬開心番d
我就有牙(好多粒,mok 完牙時儲底),毛
我隻貓後尾幾日行唔到
成日望住d水同撥哂d水岀黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞