寵物離世,真係好難面對

229 回覆
206 Like 4 Dislike
應該珍惜眼前時光
狗仔得十二歲命?
養龜唔知我死定佢死先
所以靠自己
係咁架啦,好多野水至清則無魚,搵個自己信既就得,都唔信就自己黎。
嗯,你試下
個個都係咁
就算影過過千張都會係咁
覺得自己仲未夠好仲未做得夠
咁夜未訓啊
狗仔12歲
呢兩日又屙又嘔 平時最鍾意食野 好活潑
琴日連野都唔食一滴水都唔飲要灌佢飲水
又吊針又抽血 琴晚真係諗返佢陪左我咁耐一點一滴回憶 係咁喊
我以前以為就算有一日佢走左 我都唔會點傷心 原來係我當左佢理所當然會一直陪住我地
琴晚真係好驚 今日睇完醫生又好返啲之後落嚟真係會好好珍惜每一日
唔養寵物真係唔知呢種感覺 狗仔佢已經係我家人
係 點解總係到太遲先會珍惜
我知真係得返唔多時間
而家盡量多d陪佢玩 影多d相
以前好少理佢都唔知咁多年d時間點過
忍唔住借朋友account回覆,我係絲,因為我真係好想分享(sorry )

我隻狗係上年2月走左,佢陪我過左14年
佢一直身體好健康,但係12歲開始身體就出現毛病,我每一次都親身同佢睇醫生,就算番緊工lunch break我都會去,醫生仲話感覺到我同我隻狗有心靈感應,知道佢邊度唔舒服,我可以代佢講到。。(sorry可能有少少1999)

佢係我同我同我屋企人養嘅第一隻狗亦應該會係最後一隻,因為愛得太用心,再承受唔到離開嘅傷痛。
佢係o係屋企心臟病發,雖然發現得及時,但送到去診所已經走咗,我仲記得個一刻崩潰同唔敢相信嘅感覺。我抱住佢仲暖笠笠嘅身體跪係地下大喊:你第時要番黎做我個仔

佢走左之後嘅每一日我都覺得我再開心唔番,大概係有佢係身邊嘅日子可以有100%開心,走左之後無論發生咩事都可能只可以有80%開心。
我每晚就係重睇一次佢係我手機入面嘅相同video,然後流住眼淚咁入睡,每晚都望住個mon同佢講我真係好掛住你。。

係同年嘅7月,係完全無調理/刻意嘅情況下我竟然有左bb (之前睇婦科一直都係話我好難有bb因為我嘅子宮問題,亦講到明如果我要懷孕都係要人工,所以我從來都無諗住會有BB)

到而家佢已經出左世啦,都係一個男仔,我就知道佢真係番左黎我身邊

所以我好相信如果真係好愛好愛好愛,念念不忘,必有回響。
仲傷
我隻狗狗啱啱走咗一個月
佢陪伴我12年 我仲未面對到佢嘅離開
我接受唔到 每日都好掛住佢
係屋企已經見唔到佢 亦都聽唔到佢嘅腳步聲
好痛苦 真係好掛住佢
尋日佢頭七,已經過咗一星期,都已經睇開咗D,但係都怕星期六火化會頂唔順情緒崩潰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞