寵物離世,真係好難面對

229 回覆
206 Like 4 Dislike
有個家差好遠
支持你去做義工
見到岩既先囉
我隻老野由2個月大養到就11歲 希望佢會健健康康
有時都唔敢諗佢走左點算 一諗到咁為左唔後悔盡最大能力比最好既野佢
23年養貓路過
好特別嘅一隻貓(唔知點解啲花紋咁多年都冇見過同樣)
去到後期已經白內障盲咗 跳唔郁同不自覺賴尿
縮晒水又瘦,成隻公仔咁輕
到今日都面對唔到 好似屋企人咁一提起就頂唔順
有能力養但唔想再養
覺得取代唔到

如果有養貓嘅睇到,真係唔好比貓習慣去人嘅廁所
難察覺健康情況(血尿)同老咗會跣腳
我果隻兩年前走左,佢陪住我過左人生好重要既十幾年,經歷左幾個人生階段,開頭一兩個月真係好心痛,但始終時間會慢慢撫平心情

過左兩年,依然時常會諗番起同佢玩既時光,發夢有時都會見到佢,有時自己一個靜落黎既時候,睇番啲相,諗番起佢,雖然冇再好激動,但偶爾都會靜靜落淚

有種好空虛既感覺,因為失去左一個好朋友,而且係一個極之鐘意我既好朋友,但永遠再見唔番佢

你問我點面對既話,我只可以話,繼續正常生活落去,時間會慢慢撫平你個傷口,但係永遠都會有條淺淺既疤痕喺到,耐不耐都會引起一啲陣痛

(佢係我第一隻養既寵物,暫時都冇勇氣再養,因為生離死別太苦,亦都怕自己當左新果隻係替代品,但如果接受到,我覺得再養一隻都對你好有幫助)
我明。4年前養咗14年多小狗離世,要幾個月先可以重拾生活正軌。不過,有始有終,生命本來就會別離。我放了一張抱住她的相在廳中間,每日可以見到,她已經永遠活在我心中。
相信下一世我們可以再碰到,相伴一生。
兩個月前,養咗12年雪橇狗,因為肝癌,係醫院要做決定,個刻心情真係好難受。頭幾日都覺得佢仲係屋企,煮埋飯比佢食,到火化後,心情可能已慢慢接受,不過而家都會同家中另一隻17歲老狗,提佢細佬係到時情況,相信時間係最好心靈治療方法。
take care
最重要係佢生前你對佢如何
如果佢生前係快樂
咁佢嘅一生都係幸福
冇咁怕死呢點好同意,覺得果邊有好多我錫過嘅寵同愛過嘅親人等緊我
樓主我同你一樣,我個隻養左二十一年,上年走左,真係好唔慣,走果日佢留到我哥放工趕返黎見晒所有屋企人先走,向好果方面諗,佢已經好叻,由我讀書到我出黎做野,陪我長大。
同埋前幾年睇完Coco, 天真咁諗只要我仲記得佢
佢係另一個世界都唔會消失
兔仔養咗11年,2個月前過咗橋,年老器官衰竭食咩都唔吸收,最尾瘦到企都企唔到

雖然一早有心理準備但最後要做決定嗰吓真係喊到收唔到聲,到依刻我都仲覺得係我殺咗佢
兩年前我隻狗仔都走左 頭幾日真係會成日諗住佢
到同佢火化離別個日 我係心中同佢講 下世你一定要返黎再做我既狗仔
個下捉住佢隻手 覺得佢都會聽到 佢都一定好唔捨得我地
但我地始終由頭開始都知佢一定會比我地早離開
所以將對佢既思念放係心中就夠
依家成日都會諗起佢 雖然會心都會銀住咁
但諗起佢唔需要再經歷臨走個年既病痛 可以好開心自由咁跑
好似佢細細個個陣咁樣 個心又會舒服返
絕對唔係忘記
佢哋每一個都係獨特,特別
冇話要邊個代替邊個
冥冥中自有主宰
我後來領養既性格都同以前既小天使有幾分相似
病真係好心痛
難受過你自己病
我有一隻係意外中毒冇及早發現
然後佢走咗
我到依家都覺得係我害死佢
點解做主人做到咁撚垃圾
發現唔到佢唔舒服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞