寵物離世,真係好難面對

229 回覆
206 Like 4 Dislike
養咗12年嘅狗仔前日走咗,真係好難面對呢個事實,每日朝頭早同傍晚點都係形住有啲嘢要做,每日返到屋企都好掛住佢,好唔開心
有冇過來人可以分享下當時係點面對,我真係好唔捨得佢呀
咁你養嚟做乜春
一個星期左右
覺得無狗太唔習慣
決定再去領養
依家幸福快樂
養新狗真係可以完全忘記到舊狗?
唔係忘記 係新寄托
一定會傷心一段時間,但要學習生老病死係一個正常嘅循環。
我會正面咁開解自己至少佢生存嘅日子都有互相陪伴,係一段美好嘅回憶。
以前以為自己唔敢再養寵物,但過左幾年之後都有再領養,都覺得今次再面對離別會更加睇開啲。

你對過佢嘅好,佢會記得!
我依家都唔敢再養,怕再離別會頂唔順
https://www.facebook.com/niku790305/photos/a.358980824244004.1073741828.358977017577718/553587768116641/?type=1&theater&__mref=message

我去領養時 ,覺得其中一隻好似我舊個隻狗
問佢地跟唔跟我返屋企,兩個都伸手
狗場話佢地兩兄弟,諗咗諗,覺得自己負擔到
就帶咗兩兄弟返嚟,之前諗都無諗過係兩隻
領養完兩隻先發現,有啲野好似整定咁
舊個隻狗走之前,我上日本網買咗個狗袋,狗梳化比佢
點知黎到先發現我落錯咗,個狗袋嚟咗兩個
可能係佢想話我知,呢兩隻就係佢安排好既兩位小天使
越養越覺得其中一隻真係好似舊個隻狗
見到就會諗起佢,點會忘記呢
搵過隻陪
如果咁 真係整定可能呢d冥冥中自有安排
去定狗場睇下先囉~
睇得多,你就會知道佢幫你揀咗邊隻
我睇咗三個狗場,最後揀咗佢地
真,我依家一諗起佢就情緒低落同好想喊
隻貓養咗22年,上年去咗彩虹橋
比樓主好少少嘅係,我仲有一隻養咗11年嘅貓(而家12年)
冇咗佢嘅生活真係好難頂,日日攬住另一隻貓喊,男朋友又陪我喊埋一份,真係好辛苦。唯有上網搵d開心野睇下,但點都睇唔入腦,開心唔到。
過咗一排,決定再領養貓貓,唔覺唔覺養多咗3隻,其中兩隻係同胎貓B, 一隻個樣好似佢,另一隻養養下發現個性格好似佢,唔係話要搵代替品,因為每一隻貓都係獨一無二,但有個精神寄托始終會快d走出傷痛。
巴打加油,相信你隻狗狗都想你傷心
自己有養貓,雖然得4歲
但有時都會諗呢個問題
因為知道自己一定發承受唔到
希望貓貓唔好變老
依家每日都會提自己
每日都係生活在倒數
盡量每日都花多的時間係佢身上
每日都對佢好
收工早的返屋企
對一件物件耐左都有感情
對公仔都有
得意!
節哀順變啦巴打
I know that feel bro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞