[Switch/PS4/STEAM]《超級機械人大戰30》2021年10月28發售(11) 屌你老母DLC商法

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
得文字提下,魔裝F至出嚟
啲伏線又多,進度又慢,出得成下集又要入新作
一個4000係歌
1500 係支線劇情關
淨低個4000係包晒兩個機體dlc嘅pass
除開返其實200¥一部機 質素真係好擔心

但有師兄講咗啲機會係其他作品主役機嚟
應該唔會太流嘅
巴打勁! 得文字真係禁快D都走滴漏眼
我剩係玩過MD
睇 library 都覺得 og 舊作個故事吸引d
其實OGMD想吸海外客源,但時機已經過左
當時已經出左PS4,唔識日文既講真有幾多人會知前幾集UP咩(重要初期連翻譯版前回提要都唔係GAME入面)
依家OG尷尬位就係依度,版權作可以每集獨立,有中文多少海外玩家會玩
OG會關係到好多機戰歷史,對海外玩家真係非常不友善
COE巨人族個設定就係強姦原本最西利既一樣
所以冇可能唔記得出處邊度
魔F搞咁多嘢就係為咗鋪隻XN-L出嚟
set到由公廁門出黎 擺明就係用人地野黎襯托自己
舊og機戰移植新平台加翻譯海外語言版都夠搵錢啦
淨係可以睇得明劇情已經會有人翻玩
以前係為咗睇得明機戰劇情而學日文
本身冇諗好長遠經營個ip
OG1 OG2嗰陣叫做出過英文版開拓市場
OGS打後開始hea留守國內
結果隔幾代銷量唔掂先嚟搵海外救亡
same
2OG我都想佢出落PS4
OGS可能高清化2D圖,加上本身4:3都幾難出

仲要勁樣衰
唔好咁求其呀
以後又還少筆童年債
k島果邊轉過黎
1. 30沒有出VXT都有純戰艦作品,不過其實本來就沒有說以後一定都要出戰艦作品
2. 關於GRIDMAN...當時寺田一看就覺得這根本完全是機器人啊,雖然不知玩家們看法不過他心中認定這部完全就是機器人作品,問圓谷能否把GRIDMAN加入機戰他們也很爽快許可

3. V鋼是因為當時機戰V被人問怎麼沒有V鋼,就心想以後一定要出

4. 重戰機是丹拜因回歸後就想那下次就該輪到艾爾鋼了,也想說能剛好配合艾爾鋼MK 2出模型的時機

5. 兩主角跟宿敵是先決定聲優人選才畫造型,還有其他沒公開的原創角色(敵我方都有),聲優都找跟機戰關係很深的聲優來配。主角曲子是給作曲家看過設定之後才來做,遊戲中除了有聲歌唱版當然也有純BGM版

村田vs中村係整人設之前已經決定
今次原創好似幾大陣仗 唔似vxt d原創角色咁少
諗下好啦
笨大會大搞一陣又失望
平常心啦
啱啱睇完古立特
完全想像唔到佢個世界觀點寫機戰
同埋個故事都幾無頭無尾
你腿派定奶派
仲要整到成街都巨人咁
你話佢咩用意好明顯啦
佢係將原版特攝一至兩集的內容拆做12集咁拍姐
難融入係真
但係故事邊算無頭無尾
T 係得套魔法騎士印象深刻,一播歌以前亞視嗰畫面出哂黎,特別嗰種淡色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞