網絡小說集中討論區<19>

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
打更人爛撚到殺完皇帝就開始走下坡
打更人又未到爛尾 不過完得咁急好可惜

作者情節鋪排幾好 但文筆唔夠

戰力最明顯 超品個戰力完全描寫唔到出黎

最後仲要坐火箭升武神輕鬆打哂4個超品
https://youtu.be/ErcaWV2GoFE
原來以前睇個d台灣小說都係網絡小說黎
禁咒師好好睇
打更人後記邊到有得睇
qq閱讀全訂但冇嘢睇
得起點先睇到?
香港都有d似
高登d故以前好hit
連登早期我都追過一段時間
後來覺得香港d主體題材來來去去都係校園愛情、女神收兵、加糖加甜
就再冇興趣入講故台
唔知而家仲多唔多人追故
完本感言?
起點個網就有
唔一定要裝app
由異俠開始入坑網絡小說
真係時代既眼淚
唔係完本感言,係番外,講班後宮修羅場
淨係貼吧搵到一部份
嗰陣某個論壇見到有人post 神墓,就入坑開始追惡魔法則同慶餘年
有人話要起點全訂先show到個標題出黎 (未fact check)
我用app望吓就只係得5月份一篇番外

我諗你一係去佢qq書友圈/公眾號問吓
搵到盜版睇了
我覺得可以喎,無謂拖,要令到武神vs4個超品打到勢軍力敵
蝴蝶
異俠第二部開頭最好睇
邊到有
[推薦] 長生誌異,開局菜市口被斬首
轉發PTT:

作者:真愚老人

字數:近 40 萬

簡介:架空背景,遠古是妖魔、異類佔據大陸,人類從他們身上創造修練的功法, 漸漸稱霸大陸,所以修練功法大多有代價,會導致異變或需要特定條件豁免。 妖魔勢力比人類強,但因為大陸上有長生結界,不能大肆進入人類世界。

西方設定應該是走信仰跟科技路線,有火車槍砲傳入,但目前沒有西方腳色出現。 男主穿成正在被斬首的革命義士,意外開啟金手指又奪舍一個小書生。

金手指可以鑑定別人跟功法,大部分的代價都可以豁免。主角就變縫合怪,甚麼都修,金手指非常粗。

優點:1.文筆不錯,劇情跌宕起伏,原本以為是聊齋風,結果突然變成妖魔亂世。

2.腳色智商合理。

3.功法蠻有新意的,不是常見那種金木水火土,丹獸符陣器。

缺點:1.開局設定純粹吸引眼球,直接穿到書生身上也沒差。

2.金手指有點太粗,而且用鑑定內容水字數。

3.提到西方勢力會稍微貶低,但只提過幾句,希望主線放在這邊就好。

追到live,好正
有西方勢力都幾肯定佢後面實變大中華膠
蝴蝶 御我 水泉都有睇過
打更人完左 半步武神打兩件超品真係好熱血
啲打鬥寫得唔多掂喎
爛尾了
個作者咁趕住完都唔知做乜勁

打鬥描寫係hea既前期打鬥描寫就係佛門獅子吼+天地一刀斬 ,精簡到一個點,不過睇得書多d打鬥描寫好多都千偏一律差唔多,呢本書追到落去都係個作者成日搞下gap寫d野有趣先吸引

反而劍來雪中果d比較專注打鬥描寫既睇到好似講勁多廢話,睇多幾章都辛苦眼訓
有個種田文小說list,有冇巴絲可以排下次序評下分,建議睇既先後?

1 天譴之心
2 神秘之旅
3 宿主 作者:黑天魔神
4 太陽王之證 之前叫 戰錘神座
5 我的魔法時代
6 大龍掛了
7 奧術起源
呢本我打開過3次
次次見到個簡介寫住「西方夷人攜諸神教統來襲」
然後果斷上一頁
講吓456
主要係負評

大龍掛了, 中期睇得出佢d主線好亂
1. 成日一時一樣, 一時話要謀反大公平推王國, 一時又話海上開荒着數過統一家鄉, 又亂又水
2. D戰鬥系統唔掂, d種田魔法交比個扇貝女就得咗, 日日阿克阿克咁叫
3. 呢個作者控制欲極強, 所有小精靈寵物必須完全服從, 一有小小唔聽話就戰狼式圈養, 個人不喜
總結:最大問題係, 白雨涵佢又太監爛尾啦

我的超水時代
1. 又長又臭, 睇完頭50章好似劇情冇推進過, 淨係白描一堆女人
2. 降智光環嚴重, 而且係敵我不分, 唔單止周圍嘅人被降智, 連主角自己都降智了
你一個穿越者行為舉止同10歲細路同一樣, 令人慨嘆造化之玄奇
3. 角色形容自吹自擂, 成日話主角眼神清澈純潔, 太過做作 (有d似問道紅塵, 成日話自己毫無貪念心思單純, 其實佢自己最貪)
4. 女性描寫過多過長, 水唔水就見仁見智啦, 各有所好
總結:680字完本, 可能係d8後人

戰錘神座
1. 垃圾政治情節, 暴露作者智商, 亦侮辱讀者智商
總結:呢本大家睇絲襪就夠了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞