【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》討論區 (41) 仆街田連環hurt人事件

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
港版大叔的愛正確打開方式
我覺得無啦啦有少少過電就好似好深情咁
會唔會係咁喊
我覺得田田個角色咁渣,香港版本就唔係靠演技,係靠兒登賣萌,所以觀眾先接受到……
Louis 溝唔到鬼妹,轉去驅風
話封建過中國又真係多左
如果係原創劇其實都收貨嘅
弊在佢係買人地劇本返黎改編
原本正正常常嘅劇本改到咁樣都真係

仲話要sell翻去日本真係冇眼睇
真係要睇我去睇登神好過啦
Viu真係捉到鹿唔識脫角
唔知編劇恐同定點
明明隔離台愛回家都係d bl曖昧線最受歡迎
偏偏你將一套打住bl名嘅劇去寫bg
仲要寫到咁細膩 梓芊成個第一大女主角咁
嘥晒啲演員同劇本
同AL拍拖應該會好幸福
跟日版跟得太足
搞到啲劇情都係鳩鳩地
我都係嗲牧邪教徒
荒井千鶴 係日版有冇做埋女主角
好耐冇追港劇啦
其實viu又唔係未寫過好睇嘅BL線
教束入面會長同莊子條線都好睇架
我都覺
仆街田執到
冇啦 日版佢嘅角色塑造好蜻蜓點水
雖然好鍾意牧田,但今次viu真係改得麻麻,特別係加長嚟做,加劇情嚟做令到節奏感…差好遠
其實星期一講Darren嗰度拉長嚟講已經覺得好悶
不過我覺得francesa同Kk買樓嗰啲,係幾sweet
Louis同francesa都既關係推進做得幾自然(應該係兩位都演得好)
但最不滿都係…拍唔出點解田會揀牧
喺日版,田對珠撻着最明顯最深刻都係拖手嗰下
但港版做咩加咁多場位畀田同梓千
睇唔到田有心動過牧的位喎
田已經當咗一切同牧關係回復正常(未表白前)咁
同埋,我覺得asha d戲真係令我投入唔到
佢一出聲好似突然變咗睇YouTube d片咁
唔覺得佢係戲入面的角色
我都想
琴日果集明明要返公司都幫阿田拎袋衫返屋企。好man
雖然劇情暴走,田又仆街,不過都覺得田係可愛既
好似第6集?佢求平哥煮嘢食畀佢,講咗句:「媽咪話肚餓瞓覺對身體唔好呀」(定唔知夜訓對身體唔好)突然覺得佢好可愛唔知呢句係編劇度定係兒登爆肚?
琴晚彩蛋,有下牧叫佢扮型,心入面有下期待見到e先生,不過佢冇出戲,都係做返chok田
琴晚牧幫田揀衫到最後佢哋打鬧嗰刻,係so far成套劇牧笑得最開心的時候,開心到令我出咗戲覺得眼前根本登神
已經係有原著打晒底都仲寫到咁差點幫得落呀
根本班老屎忽編劇以為搞基=搞笑班觀眾就會收貨
邊有理由bl劇加重咗男主角條bg線簡直離晒題
田芊既line太長 而家得返6集
嗲牧 田牧 甚至KK追田田 仲有卡文平哥 咁多條line 6集撈埋一碟
我反而覺得Darren個Part係可以加 塑造翻呀牧嘅形象係唔錯
衰狂個乜鬼羽毛球比賽同移民跟住成件事Boom一聲完咗 十分老尷
我反而覺得係劇本問題,田田前一刻同芊片石戲水出曬粉紅泡泡,下一秒如果又覺得自己係鍾意牧反而仲唔合理,而家hea認拍拖反而我覺得合理,田田呢一刻根本未鍾意牧,係同日版完全唔同戀愛狀態的田田,根本呢一刻的田田係對芊比較有感覺

只係咁的劇本令田田的形象好差,希望之後的劇本可以好好交代田田的內心變化
好想睇田牧有呢幕
我覺得寫有家室係ok既,但無啦啦講到比賽,真係好怪好唔自然
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞