【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》討論區 (41) 仆街田連環hurt人事件

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
田芊線加戲加到毀左成套劇
連我身邊唔係睇開BL既朋友(甚至老一輩)個個都問,點解阿田會同阿牧拍拖?佢唔係鍾意個女仔咩?
人地日版加插青梅竹馬線係推動牧春發展,令觀眾感受到牧春之間既愛,春田田明明有女仔鍾意自己但佢都選擇左阿牧
而家港版完全帶唔出呢個感覺搞到即使牧田拍拖都入唔到戲奇奇怪怪咁
明白啲乜鬼羽毛球比賽係想Push牧解開心結 但求其畀Darren搵個機會面對翻自己屋企人咪算
30歲魔法師只係屌冇錫
絕對唔算勁倉卒勁多人屌
拍到阿田鍾意既係梓芊 唔係阿牧咁
純粹唔想隻兵走左去先同人一齊
渣乜
港版咪係因為先到先得,同埋已經唔抗拒牧牧想要進一步發展,又唔想冇牧牧做工人

成條愛情線延後晒,唔係依班演員嘅話應該一早棄坑
fran正過梓芊
仲有一樣都唔算係屌
只係覺得如果可以繼續拍就好
香港唔好買30歲魔法師版權翻拍
真係怕咗班編劇導演
萬一寫到安達同女同事突然發展bg線真係仲崩塌過田芊
大佬,擺明係臭鴨嘛!唔鍾意唔識拒絕,剩係識拖住人,當人地工人咁使……
呢part真係好TVB feel
感冒有哇!連煲錯糯米都跟足!
賤就賤
咪用渣呢啲蝗語 唔該
又老土又唔合理
仲要Darren個前妻啲戲都好麻麻⋯⋯
羽毛球比賽真係黑人問號
感化到Darren最尾去送機咪得lor落咁重功夫去前妻做咩姐
私心覺得30歲魔法師真係BL日劇最高standard
睇左1x年日本BL既感想
無一般BL劇賣弄性、強逼題材
明明個名有處男都可以拍到咁純愛
仲強調社會現況互動,引人反思既部份
男主角之間真係feel到有愛
係導演導得好+編劇同演員演技互相配合而成
屌嘅係無錫+集數同長度太少

日版叔愛當年都睇到屌出聲
含淚睇埋電影版
但第二季無maki真係喊出黎

日泰台BL電視劇已經發展左一段時間
的確香港真係啱啱起步階段
無再扮女人=同性戀既偏見已經係個進步
好多上一輩、男男女女或者本身唔係腐女都睇
港版叔愛選角好,雖然有不足嘅地方
唔啱大家都係講出黎改善,希望香港可以再有本地BL J

不過千祈唔好買魔法師返黎拍pls
呢個好似台,唔係匪
昨日的美食都好好睇
講嘅係兩個男人要點樣長久生活唔止係甜甜蜜蜜咁拍拖
史郎覺得同性戀需要收收埋埋而賢二覺得黎件事並唔羞恥
但史郎俾人嘅感覺完全唔會係覺得係賤男或者扭擰
咁演技當然係好加分啦
但更加係因為人地劇本有一步步去建立黎個角色lor!
而且好多位都會見到史郎其實係好錫賢二
diutv你學下啦!細節位啊!將咁多細節放落田芊線做咩啊!
最攞命係asha同田田根本交唔到戲,觀眾覺得個互動係演出來,劇情講到asha好似鍾意田田咁,但觀眾percept唔到佢地兩人有過電……總之係度睇住兩個唔識演戲既演員扯緊貓尾……

原本好期待睇Darren 點樣跪求田田畀番牧牧佢,嘩點知……

真係陶大宇式演技,得個嗌生嗌死,我係導演我好唔收貨囉!我完全唔感覺到Darren 無左牧牧唔得,我感覺到Darren 係度鳩叫呀!
講真,Darren 同牧牧所謂感情戲,佢眼神真心表現唔到愛牧牧……希望感冒個場送橙啫喱會好D…
所以,有時可能因為田田角色太臭鴨,寧願牧牧要Darren,但Darren 真係交唔到戲令我信服佢愛牧牧愛到無佢唔得囉!
其實,我以戲論戲,開始明白點解d鏡粉話,兒登同阿神真人更似熱戀情侶,有d 腐鏡粉專剪呢d鏡頭大雜燴……嘩! 兒登d動靜真係野野都係度當阿神女朋友咁flirt …
呢d先似一套BL劇應有既情節下化

利申,絕對唔腐,第一次睇BL劇咋……
個演員戲咁差,導演好心就唔好俾佢有呢d戲啦
幾時都話登神比牧田更甜
拍佢2個打鬧日常仲好睇
好好睇
0親熱
但feel到好多愛
只係狂做表情讀對白
完全冇戲
我覺得香港呢啲永遠每一套都要當最後一套,隨時會無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞