【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》討論區 (41) 仆街田連環hurt人事件

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
引用返其他巴打嘅解說

田1雄
0牧少
教主個呷醋樣
好可憐
點樣都要虐田田一次
直男同女演員演感情戲都唔一定演得好
演一場戲要投入角色
每個感情同動作都好重要
仲未計對白同語氣
真心講句
阿牧真係有說服到我
見到佢係阿牧 唔係Anson Lo
同阿牧仲襯
牧b不要sad
田一雄只係一個
完全唔知自己想點
唔識分辨自己情感嘅on9仔
呢啲人恐怖在自己渣左都唔知
比假希望人等自己好過
仲要以為自己係好好先生
作為一個睇過唔少BL劇嘅人
會想問究竟編劇明唔明咩叫BL 有冇睇過人地泰國台灣嘅BL劇 睇下人地拍緊乜嘢
我用泰國BL劇做例子 佢地BL發展夠成熟 Sotus, Theory of Love, Dark Blue Kiss
有邊套BL劇發展會著重喺BG線度 全部都係講兩個男主角之間點建立love relationship
人地三套劇都有BG線 但係佔嘅篇幅係極有限 同主線發展冇關係 出到嚟又唔會嫌煩

明明港版大叔個開頭都ok 但到中段做緊乜
BL劇就係睇男同男之間嘅愛情 加咁多篇幅落去拖足一星期處理BG劇情做乜嘢事
你多咗篇幅 喺田牧線寫多少少一個直男轉gay嘅心路歷程唔好咩
而家牧B係主角 定係梓芊先係主角
幾個角式都精神分裂想點
隨意 gay 但係純情式拍拖 - 掂到手咁普通都仲要 reload 唔係咁保守係嘛
playboy 突然深情 - 大佬上一秒仲係中出即飛緊
被拋棄嘅女人瞬間成佛 - 簽紙離婚俾番場完成後爆喊戲個棄婦好無咩料呀看破世事有無咁快
其實我真係收貨有餘…
睇過其他主角演得差嘅劇,根本帶唔到我入戲仲搞到我想棄劇
但係我睇阿牧係真係有睇到想喊嗰種虐心感覺
我諗觸動到觀眾,令到觀眾對你個角色有共鳴,仲想睇多啲,就已經算係成功
再講呢套係佢第一套叫做擔正嘅長劇
一定仲有進步空間但係已經做得好好了
+100000
唔通直男做返直男角色就必然會做得好?
夾硬為講而講
想知今集阿田同梓芊係海邊個到係咩地方
我都覺,每一集嘅表情動作完全捉到作為member嗰種神緒喺咩位hurt到都係好準確見到阿牧就諗返起自己
海外觀眾睇完會唔會以後唔敢再睇港劇
甚至對香港人嘅創作能力充滿懷疑
點解有原著跟住嚟拍都可以拍到咁差嘅
見到fb d人讚我就覺得自己喺平行時空
其實你講嘅海外
如果係華人圈嘅
一早都知港劇差
有冇有睇ansonlomv再去 睇到笑咗出嚟
最後
我啲台灣朋友從來唔睇港劇亦無留意香港娛樂圈都好期待呢套劇
唔知佢哋睇完會點
睇完好開心
其實我對香港BL劇,同志平權發展好悲觀
冇自由 自然亦冇創作自由
又有議員 政權擁護者批鬥
仲有,依套嘢啲配樂渣到不得了,
有時真係好悲,泰劇啲配樂都遠遠拋離香港。
仲係好多人只係表面open 內裡封建
阿田真係唔配牙牧嗰句願打願捱 仲有佢嗰啲多得田一雄而委屈到眼濕濕但又要扮冇事仲要強顏歡笑嘅樣 真係睇到令人想追殺個大仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞