【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》討論區 (41) 仆街田連環hurt人事件

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
係囉好多bl劇就算有bg線都只係副cp 同埋都唔會用太多篇幅去講
真係第一次睇一套bl劇係著重描寫主角嘅bg線
本身仲期待港版多咗嘅集數可以加多啲牧田感情戲
話曬依套係香港第一套bl劇 期待咗好耐 結果搞到咁食屎食足成粒鐘
不過近期台灣啲BL劇都好尷
我指演技,當然BL度就遠超依套
個老千咁快轉行做離婚律師
有啲後悔推左比fd睇
套劇叫大叔的愛
但係大叔的愛消失左好多集
聽日pk 田係咪會生性

同牧(工人)最多得換衫個幕似返D樣,但係同梓芊就有晒成個海景營造氣氛
一口氣追返幾集
搞乜野呢幾集寫佢同個鬼妹有feel多過同教主??
個劇情寫到佢同鬼妹撻著左咁
但轉個頭同教主一齊?? 乜鬼野劇情
大佬呀我想睇佢同教主感情點發展點曖昧
依家個劇情奇奇怪怪咁
仲冑套戲叫大叔的愛
連個呀叔都唔撚知去左邊
viutv你係咪想收我一打膠?
點解套劇D女人全部都比人hurt

francesca真係完美老婆
想同佢瘋狂睇樓
法國妹
斌斌同老婆win win咁分開
仲有前妻鼓勵 應該會發功了
搞到黃德斌變左茄呢啡
然後兒登同教主毫無預兆之下一齊左 (簡單啲黎講起碼都寫到好似兒登同鬼妹咁先叫係有感情鋪墊)
Diutv你收我啲膠啦 睇到我忍唔到上黎屌
有啲擔心秋季日本人睇返田田同梓芊條線會有咩感受
係喎
要試大支嘢嗰個咪受
呢個真 今集真係睇到我出晒戲
由開頭幾分鐘阿牧同阿田確認咗關係定之後同梓芊come out都為咗要跟原著故事個發展先要出現咁
早兩集爹揾拖阿牧寫到咁又有條咁詳細嘅bg然後呢個時候同我講阿田內心冇掙扎過就決定同阿牧一齊連啲回憶片段都冇個好難唔出戲
當我地覺得阿牧係阿田嘅工具人時 原來阿田其實係編劇個工具人嚟
第一套啫
大家個標準會唔會太harsh
要求第一套主打同性戀嘅劇就要啱晒節奏
又spin到去內裡封建乜乜柒柒

開咗個頭大家受落嘅
咪下一套編劇再執靚仔份劇本佢囉
罰田田狂篤鼻窿
都係恨鐵不成鋼。近幾年都冇追港劇,難得有套個頭開得咁靚,中間都可以搞到咁。

明明跟日本套嘢拍,加埋幾個外型幾好嘅新人,應該都幾好睇。但中間條愛情線太集中寫田芊,牧牧變咗只係個工人咁,最後田田揀牧牧都好似為挽留佢。

希望後面唔好再暴走,浪費晒咁好嘅題材。
好撚認同最後一句
如果編劇只係對寫BG有興趣 直接寫套田芊愛情劇咪得
秦國一年拍咁多bl劇 大叔的愛so far算係香港第一套講同性愛嘅劇 咁樣拎嚟比會唔會唔太fair?
同埋秦國台灣日本咪又係大把bl劇暴走 臨尾加條女睇到仲嘔血 三十歲魔法到後面咪又係勁倉卒勁多人屌
diutv有日版同咁多觀眾comment back up都可以寫成的確抵屌 不過新嘗試始終都係開心嘢
套嘢仲有5集 我仲抱有少少期望嘅
好彩直接skip 左第4集去到第8集
Spin埋大陸又多咗嘅
但呢套會去翻日本播 期望自然會大
我自己都嗰想香港個名出到日本會畀人彈嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞