公務員爆離職潮?政府經驗成CV變負資產?專家教你點洗底

280 回覆
27 Like 13 Dislike
工夾人
人工低?
人地返工返十個鐘做足十個鐘
正苦工返工返十個鐘做兩個鐘
我睇唔出人工低係邊

跳point慢
跟年資升
無花紅
稍為有野心都出去闖啦

最叻係你 等睇你名成利就

普通大學生做三年野已經去到aco頂薪

邊行咩title? 想了解下

專科除左top個班
大部份做3年都無2皮幾
好想知邊行

你睇過今年poly薪酬報告未
bse起薪都兩皮幾,仲未計d19醫療科咩三寶果d
講緊專科,其他唔敢講
香港hr工作=搵籍口壓你價
你信就中伏

e+ 咪就係講hr 見你政府出嚟就壓你價囉
有乜信唔信伏唔伏

佢地有時唔係同你講下價咁簡單
仲係有種信仰覺得自己判斷係專業無錯
你明知佢個價唔合理但無人裡應外合點企硬最後都係一拍兩散
無得講道理
人工低?
我睇唔出人工低係邊

跳point慢
跟年資升
無花紅
稍為有野心都出去闖啦

專科除左top個班
大部份做3年都無2皮幾
好想知邊行

講緊專科,其他唔敢講

有,有睇
市場, 公共行政, 社會學 全線13k
ACO Win
結論: 綜緩+抄散+境外炒股\樓
做左政府8年

曾蔭權年代好好做
以前真係優差
堅hea

CY上任後就變天
多左好多OT同鑊氣
我就黎辭職

希望未入政府既人
三思而後行
近年政府既問題已經浮哂面外人都睇到
內部人就梗加知道問題有幾嚴重
紙包唔住火
唔係高官講兩句無事就係無事
依家港珠澳大橋單野
根本就係鉛水事件翻版
如果政府員工工作上關呢D野事
你想下個員工有幾難做
對內對外都不是人
吃力不討好
做幾多野都係食死貓多鑊氣

咁林鄭上台你覺得公務員係咪繼續惡做?

100%係
因為服侍過CSO好耐好耐

林鄭係工作狂
連佢舊時個政治助理都自己辭職
出名工作好chur
但講個人格就無CY咁差

我都希望佢做到同泛民和解
但依家CY同泛民係仇家
林鄭執手尾想和解都難好多
或者敢講
以前做政府工係優差

依家做政府工
如果你EQ好好、完全冇夢想、又好怕比人炒
就入黎政府做啦
但如EQ唔夠高
會做得好無癮
如想升職快就要有不停奶鞋底既覺悟
否則做到退休都唔會太高級
做政府低層好睇派乜位,有啲hea到嘔有啲做到仆街,仲要遇上舊制人成日放假(已經唔講病假)你要做埋佢果份。入左西位咪咋咋臨走囉,唔駛留戀
人工低?
我睇唔出人工低係邊

跳point慢
跟年資升
無花紅
稍為有野心都出去闖啦

專科除左top個班
大部份做3年都無2皮幾
好想知邊行

講緊專科,其他唔敢講

其實講得出個個大學生做3年野=aco頂薪既人就等於呂志和話班記者個個都有4、5萬蚊月薪要買樓唔難一樣咁離地
人工低?
我睇唔出人工低係邊

跳point慢
跟年資升
無花紅
稍為有野心都出去闖啦

專科除左top個班
大部份做3年都無2皮幾
好想知邊行

講緊專科,其他唔敢講

其實講得出個個大學生做3年野=aco頂薪既人就等於呂志和話班記者個個都有4、5萬蚊月薪要買樓唔難一樣咁離地

唔包括 i大

蓋ching:保安都4皮
咁多人狗衝仲以為 ACO 好正
竟然有人要做返出嚟
照咁講 CA 係咪先係最正
因為CA 死都唔做 ACO 要自己做

aco有得升co,sco。

但佢下屬的ca workman,係職系制度上,係冇得晉升,某程度上係無敵。
啱先excel無聊整條數

今日25歲入職
無風無浪
去到60歲退休
mpf 總數係
港幣2568666
以上mpf計2016年4月1號 aco 人工由pt3去到pt15 mpf連政府按年薪及年資計算到退休 每年薪酬調整不計算在內

如果一位由25歲
一出黎做野月薪 四萬蚊一個月 僱主及僱員供mpf人工 一年所供48000
到六十歲 退休 合供 mpf 港幣 1728000

可以話四萬蚊一位人士可能識投資 百零萬 散紙黎姐
在座各位踩入政府一文不值人士 應該唔在乎 八十幾萬差距架可 做左三十六年野 每年都係多兩皮幾姐 人工升到五皮應該追到

巴打
其實做aco唔緊要
做到你咁唔知醜 咁無知
眼光咁淺窄
真心登你可憐

利申:起薪高過你max

哦 唔係眼光窄唔窄 知道自己學歷唔高 你都要搵錢生活 唔好講到搵八皮唔洗生活 我身邊唔小高過我max 但佢地連磚頭都買唔起係乜玩法?
我知你高人工啦 但你知唔知世界搵八千一個大有人在 有d讀書高學歷搵唔到野做 冇讀過書都有三架的士 唔好睇死人一世冇出色 你先最唔知醜
啱先excel無聊整條數

今日25歲入職
無風無浪
去到60歲退休
mpf 總數係
港幣2568666
以上mpf計2016年4月1號 aco 人工由pt3去到pt15 mpf連政府按年薪及年資計算到退休 每年薪酬調整不計算在內

如果一位由25歲
一出黎做野月薪 四萬蚊一個月 僱主及僱員供mpf人工 一年所供48000
到六十歲 退休 合供 mpf 港幣 1728000

可以話四萬蚊一位人士可能識投資 百零萬 散紙黎姐
在座各位踩入政府一文不值人士 應該唔在乎 八十幾萬差距架可 做左三十六年野 每年都係多兩皮幾姐 人工升到五皮應該追到

做野除左錢
仲有 satisfaction ...

講咩滿足 你想拎咩滿足感係份工 我想做賽車手啦 又點 出世唔係有錢之家 冇人會供我上大學 讀書自己畀錢 你要滿足感我唔洗囉 sorry 我知道乜野叫窮 你知唔知
咁多人狗衝仲以為 ACO 好正
竟然有人要做返出嚟
照咁講 CA 係咪先係最正
因為CA 死都唔做 ACO 要自己做

aco有得升co,sco。

但佢下屬的ca workman,係職系制度上,係冇得晉升,某程度上係無敵。

ca有得升 workman就冇 不過做乜都冇所謂 我唔鍾意香港ot文化
都做緊政府,唔想走 無懼世事變改
做政府低層好睇派乜位,有啲hea到嘔有啲做到仆街,仲要遇上舊制人成日放假(已經唔講病假)你要做埋佢果份。入左西位咪咋咋臨走囉,唔駛留戀

aco係咁 eo都係
識朋友做eo 忙個排9點10點先走得 仲要多無聊規矩
位可以西 老細西你仲死
仲要唔到你揀位 夠鐘就到你轉

aco係咁 eo都係
識朋友做eo 忙個排9點10點先走得 仲要多無聊規矩
位可以西 老細西你仲死
仲要唔到你揀位 夠鐘就到你轉

個個都以為好hea
到撞著個西老板
想調department又唔得
D經驗冇用轉唔到出去 就算轉到出去都要pay cut
老實講以前就話政府效率高
但而家整體又官僚又hea
仲嘜都想大搞(基建,福利政策,IT)
剩係識搞外判嘢鬥平
啲質素就。。。

根本就係個計時炸彈
如果有特首執番呢部分
我諗就算大陸行廿三條都無人反對

可惜中共啲走狗無咁既本事
又來aco鬥私人
長遠計 aco的確真係冇得輸
靜係強積金都多過你份糧
又唔洗煩轉工
當你30歲 4x歲max
番工做下paper work 當過日神
日日番工計劃下今年去邊旅行

你仲要係出面捱ot
30,40歲比人炒左 邊度搵人請?
Aco 既工作, 逗接近30k人工
私人市場邊度搵
市好都衝aco, 個班人頭10年會好撚辛苦

除非無朋友,無家庭負擔,人生就係9hea
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞