公務員爆離職潮?政府經驗成CV變負資產?專家教你點洗底

280 回覆
27 Like 13 Dislike
到畢業搵工時間係時候踩下政府工
有degree真係唔會想去做aco
咁撚低人工都去狗衝

你講呀?
宜家好多後生仔女碌左入去
好多有degree 仲有d係專科

個啲咪戇鳩囉 咁撚多政府工唔揀走去揀aco?

數據很誠實
未入既想入
入左既想走

利申:好想入
想入入唔到,唔做麻煩快手讓位比有需要人士
快點負資產我
廢物 傻仔 冇撚用入唔到政府先會做私人公司
未入既想入
入左既想走

利申:好想入

已入表示唔想走

出面的確唔算差 係行業問題 有d的確係做幾年就升得好快 有d垃圾行業就真係ca都不如
但係後生u grad入左去 咁就一世
出返黎唔係唔得 人工減>50%囉
aco都唔係差太遠 eo ao出返黎邊有公司出到咁高
人工低?
人地返工返十個鐘做足十個鐘
正苦工返工返十個鐘做兩個鐘
我睇唔出人工低係邊

跳point慢
跟年資升
無花紅
稍為有野心都出去闖啦

最叻係你 等睇你名成利就
低級公務員幾時都可以做 無必要後生就封鎖自己可能性

同意 大學生肯捱實升到
人工低?
我睇唔出人工低係邊

跳point慢
跟年資升
無花紅
稍為有野心都出去闖啦

唔洗葡萄喎 的確只要有少少能力 就唔會選擇正苦工
呢個話題喺連登永遠不死

政府人工福利唔係好
不過要拎相同人工而做返政府工嘅工作量同能力要求私人巿場就唔係咁易搵

所以調返轉講跳出去人工唔跌已經偷笑
人工低?
我睇唔出人工低係邊

跳point慢
跟年資升
無花紅
稍為有野心都出去闖啦

普通大學生做三年野已經去到aco頂薪

aco既話 你冇要求既 又有心係政府過世 咪冇問題
問題係你有料既 又或者u grad 出黎做aco eo咁就一世 點解唔試下其他野先呢?

篇野都係講呢一種 如果你唔諗住一世係政府 政府經驗咪負資產
所以如果你u grad 出面都有offer 就好好諗清楚係咪呢世都想係政府
三大乞食科表示身邊全部dream job係諗住入政府
三大乞食科表示身邊全部dream job係諗住入政府

Dream Job入政府,咩先
唔會ACO掛
人工低?
我睇唔出人工低係邊

跳point慢
跟年資升
無花紅
稍為有野心都出去闖啦

aco就真係大部分準時放既
個個都話政府係hea 但係其實好多department workload都唔少
十個鐘做兩個鐘 你搵比我睇
好多eo ao都要遲放
撞著d 9老細 電話都唔比你禁
都係果句 你走問個hr 問佢公務員係咩定位
一篇所謂既文章就當係入去做既人冇料扮四條
出黎做野唔係話你讀幾多書就搵幾多錢
你不如講讀醫做星球人或者月球人啦
sasa老闆就好例子啦 邊個話打死一世工 工字不出頭呀 政府工就係有時間咁做 你有冇?
成日淨係諗一個月搵幾多 冇諗過一個月搵更多 十個公務員 九點九個有炒股啦 你有冇時間mon住 我唔係要挑戰你d乜野 人各有志 唔啱做咪唔做囉 一年一個aco位幾多人爭 係跳呀 早就跳左啦 等三年probation過左先走? aco位 有公屋排架 每個月最小政府供佢人工15%mpf架
當一個aco pt 6
16590 2488.5 政府供一個月呢筆數
pt 15
政府供4206 一年政府入足50472 畀你
over 30年 係供25%
一年政府供僱主果份mpf係84120
你個mpf一年有幾多錢 大家都係供mpf
加埋自己果份 一年有100944 當你廿五歲入職
你五十五歲打後 到你六十五歲退休 一年有過十萬mpf金額 我當你四皮一個月 一年得48000mpf 可能大家有三皮幾四皮一個月既

(以上係講緊三十年冇薪酬調整得出結果)
簡單d諗 可能大家唔care 公務員呢份工
一個aco 上千人爭一個位
年年薪酬調整成村人行出黎鬧點解可以加人工
我睇唔透
都係果句 你走問個hr 問佢公務員係咩定位
一篇所謂既文章就當係入去做既人冇料扮四條
出黎做野唔係話你讀幾多書就搵幾多錢
你不如講讀醫做星球人或者月球人啦
sasa老闆就好例子啦 邊個話打死一世工 工字不出頭呀 政府工就係有時間咁做 你有冇?
成日淨係諗一個月搵幾多 冇諗過一個月搵更多 十個公務員 九點九個有炒股啦 你有冇時間mon住 我唔係要挑戰你d乜野 人各有志 唔啱做咪唔做囉 一年一個aco位幾多人爭 係跳呀 早就跳左啦 等三年probation過左先走? aco位 有公屋排架 每個月最小政府供佢人工15%mpf架
當一個aco pt 6
16590 2488.5 政府供一個月呢筆數
pt 15
政府供4206 一年政府入足50472 畀你
over 30年 係供25%
一年政府供僱主果份mpf係84120
你個mpf一年有幾多錢 大家都係供mpf
加埋自己果份 一年有100944 當你廿五歲入職
你五十五歲打後 到你六十五歲退休 一年有過十萬mpf金額 我當你四皮一個月 一年得48000mpf 可能大家有三皮幾四皮一個月既

(以上係講緊三十年冇薪酬調整得出結果)
簡單d諗 可能大家唔care 公務員呢份工
一個aco 上千人爭一個位
年年薪酬調整成村人行出黎鬧點解可以加人工
我睇唔透

我睇唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞