公務員爆離職潮?政府經驗成CV變負資產?專家教你點洗底

280 回覆
27 Like 13 Dislike
公務員本身都垃圾架la, 唔係點會做公務員呀

ao eo呢
今時今日做政府工唔駛諗移民,人地一早當左你係為共產黨工作

唔做政府工就移到民啦咩
Aco中學畢業去做就好既,大學就唔好啦

其實睇下post都知香港人人工好高,而家樓價根本好合理,好多人都買得起
Aco中學畢業去做就好既,大學就唔好啦

其實睇下post都知香港人人工好高,而家樓價根本好合理,好多人都買得起

話貴班友多數係未畢業既中學雞

唔做政府工就移到民啦咩

做政府工的機會率係接近零

ao eo呢

識幾個考埋會計師牌都唔想捱
入左政府做eo
呢個社會痴撚哂線架啦

ao eo呢

入左政府做eo
呢個社會痴撚哂線架啦

其實大家都只係想"生活" 而唔係單單生存
點解咁多大學生 考埋牌都想入政府做
因為出面私人市場連最基本準時放工都做唔到

ao eo呢

入左政府做eo
呢個社會痴撚哂線架啦

其實大家都只係想"生活" 而唔係單單生存
點解咁多大學生 考埋牌都想入政府做
因為出面私人市場連最基本準時放工都做唔到

後生係要work life balance

最靚仔靚女果十年拎黎OT捱殘
比晒我做啦屌
利申半政府工

你公司50週年
ACO 3年頂薪
唔係啊嘛
紀律部隊大家點樣睇?
人工低?
人地返工返十個鐘做足十個鐘
正苦工返工返十個鐘做兩個鐘
我睇唔出人工低係邊

跳point慢
跟年資升
無花紅
稍為有野心都出去闖啦

aco就真係大部分準時放既
個個都話政府係hea 但係其實好多department workload都唔少
十個鐘做兩個鐘 你搵比我睇
好多eo ao都要遲放
撞著d 9老細 電話都唔比你禁

熱廚房 冇以前咁hea咁好福利啦
發覺大部份人都係想
番工玩下手機,有網上下就有糧出
咁aco 的確岩你地

坐房唔岩你地
發覺大部份人都係想
番工玩下手機,有網上下就有糧出
咁aco 的確岩你地

坐房唔岩你地

x2
aco下屬係咩位

CA
明明份工本來就係 CE 5科合格學歷
但拎去對比既永遠都係 Degree 學歷收入
CE 學歷出黎想有5天工作得黎又有2萬以上人工既文員位
有D人畢業出黎做10年野都未必得
好似消防咁 由散仔升隊目或隊長都唔知要排幾耐
一係等佢退休,一係等佢犯事比人革職,最快既方法 等你上司殉職
依家in ca都難撚到仆街
in hyd wsii仲易過佢
公務員都大把 officer grade, 2A3O 既POST
點解依到講黎講去都係ACO

用最廢既工襯托自己
公務員都大把 officer grade, 2A3O 既POST
點解依到講黎講去都係ACO

用最廢既工襯托自己

係唔知做乜呢度一大班人淨係想入 aco
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞