公務員爆離職潮?政府經驗成CV變負資產?專家教你點洗底

280 回覆
27 Like 13 Dislike
市好都衝aco, 個班人頭10年會好撚辛苦

除非無朋友,無家庭負擔,人生就係9hea

有家庭先要入喎
人地可能開頭辛苦d
到40, 50歲基本上都係hea過

份糧仲要保到你退休
人地番工諗下去邊旅行
你番工諗今日洗咗洗ot
aco 有公屋排贏左d1般文職啦
又有公務員隊睇醫生
又來aco鬥私人
長遠計 aco的確真係冇得輸
靜係強積金都多過你份糧
又唔洗煩轉工
當你30歲 4x歲max
番工做下paper work 當過日神
日日番工計劃下今年去邊旅行

你仲要係出面捱ot
30,40歲比人炒左 邊度搵人請?

係咁荀就唔輪到班咁既質素人考到

現實上aco要求5科合格,但有近半入去做都係degree
又來aco鬥私人
長遠計 aco的確真係冇得輸
靜係強積金都多過你份糧
又唔洗煩轉工
當你30歲 4x歲max
番工做下paper work 當過日神
日日番工計劃下今年去邊旅行

你仲要係出面捱ot
30,40歲比人炒左 邊度搵人請?

係咁荀就唔輪到班咁既質素人考到

現實上aco要求5科合格,但有近半入去做都係degree

max 3皮
d野基本上讀過小學就做到
又唔洗戶外搬搬抬抬
舊制果班一退休
又可以比舊錢d仔女分擔首期

呢d工去邊搵
假期多又逼你清 一申請又即批
番到來d野又唔洗自己跟番
族假又唔洗收wtapps/ email

有家庭先要入喎
人地可能開頭辛苦d
到40, 50歲基本上都係hea過

份糧仲要保到你退休
人地番工諗下去邊旅行
你番工諗今日洗咗洗ot

頭10年,咁樣生活,你家人ok 唔洗你家用,你條女ok 你咁既收入,你朋友認同你咁既方式,咁咪ok
有個護士朋友,日日想同條aco 男友分手
我公司老細講明
做過公務員文職,一律唔考慮

學校個d又係易入難走
有個護士朋友,日日想同條aco 男友分手

做護士想搵醫生?

ACO長遠唔會死 保障有基本生活

大富大貴就無喇 平穩有錢洗下咁囉

要比就拎返同類工種去比啦

我唔信一個私人文員會好過政府文員
人工低?
人地返工返十個鐘做足十個鐘
正苦工返工返十個鐘做兩個鐘
我睇唔出人工低係邊

跳point慢
跟年資升
無花紅
稍為有野心都出去闖啦

最叻係你 等睇你名成利就

普通大學生做三年野已經去到aco頂薪

aco既話 你冇要求既 又有心係政府過世 咪冇問題
問題係你有料既 又或者u grad 出黎做aco eo咁就一世 點解唔試下其他野先呢?

篇野都係講呢一種 如果你唔諗住一世係政府 政府經驗咪負資產
所以如果你u grad 出面都有offer 就好好諗清楚係咪呢世都想係政府

都話篇新聞唔係講緊d想安穩係政府過世嘅aco
係d有料又想走嘅aco eo ao甚至professional grade
佢地出去嘅bargaining power係0
讀大學個班見位都報
又ACO
又有公務員隊睇醫生

公屋排到退休先至有喎ching

Aco係廢廢地,但同你講果3樣野有乜關係
啱先excel無聊整條數

今日25歲入職
無風無浪
去到60歲退休
mpf 總數係
港幣2568666
以上mpf計2016年4月1號 aco 人工由pt3去到pt15 mpf連政府按年薪及年資計算到退休 每年薪酬調整不計算在內

如果一位由25歲
一出黎做野月薪 四萬蚊一個月 僱主及僱員供mpf人工 一年所供48000
到六十歲 退休 合供 mpf 港幣 1728000

可以話四萬蚊一位人士可能識投資 百零萬 散紙黎姐
在座各位踩入政府一文不值人士 應該唔在乎 八十幾萬差距架可 做左三十六年野 每年都係多兩皮幾姐 人工升到五皮應該追到

巴打
其實做aco唔緊要
做到你咁唔知醜 咁無知
眼光咁淺窄
真心登你可憐

利申:起薪高過你max

哦 唔係眼光窄唔窄 知道自己學歷唔高 你都要搵錢生活 唔好講到搵八皮唔洗生活 我身邊唔小高過我max 但佢地連磚頭都買唔起係乜玩法?
我知你高人工啦 但你知唔知世界搵八千一個大有人在 有d讀書高學歷搵唔到野做 冇讀過書都有三架的士 唔好睇死人一世冇出色 你先最唔知醜

係有人好出色呀
但唔係你囉
算把喇
係你自己讚到aco仲屈機過出面搵四皮
我先話你唔知醜
又有公務員隊睇醫生

1人就係

家庭而家都十幾年年資

而家有女肯涯咁耐咩
又有公務員隊睇醫生

1人就係

家庭而家都十幾年年資

而家有女肯涯咁耐咩

個d新樓 你係咪cs 黎架

你自己開公屋份申請通告睇下啦

同埋申請綠表今年6年年資都唔得,而家復建居屋,
個個都走去申請,綠表條隊都只會越黎越長。
幾年前我做左兩年即刻申請綠表都得呀
笑而不如 aco學咩人出聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞